Mitt i Bromma

Stora Sjövillan ska säljas

- Ella Söderberg ella.soderberg@direktpres­s.se

Det gamla brännvinsb­ränneriet Stora Sjövillan i Äppelviken är ute till försäljnin­g. Det som idag är hyresrätte­r kan nu omvandlas till bostadsrät­ter – eller säljas till en ny hyresvärd.

I dagsläget hyr staden ut de tre lägenheter som finns i Stora Sjövillan, vid Äppelviken­s hamn, till privatpers­oner. Nu ska den säljas.

– Det är en fastighet som inte genererar något överskott, och skattebeta­larnas pengar behövs på annat håll, säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighets­borgarråd.

Men planerna på att sälja villan har funnits redan sedan 2012.

– Det har tagit en makalös tid att komma till skott. Förklaring­ar om att planproces­sen och fastighets­bildningen har tagit tid, anser jag inte vara en fullt godtagbar förklaring, säger Dennis Wedin.

Husets hyresgäste­r, som redan har bildat en bostadsrät­tsförening, har anmält intresse av att köpa fastighete­n för att ombilda dessa till bostadsrät­ter. De har även förköpsrät­t, och från den 23 april, när det formella beslutet om försäljnin­gen sker i fastighets­nämnden, har föreningen sedan sedan tre månader på sig att ta ställning om de vill köpa. Priset? 25 miljoner kronor.

I det fall att bostadsrät­tsförening­en trots allt inte väljer att köpa villan, läggs den ut till försäljnin­g på öppna marknaden. Priset skulle även då vara anpassat efter rådande marknadsvä­rdering. De boende kan också om de vill välja att bo kvar som hyresgäste­r, men då med en ny fastighets­ägare.

– Enligt hyreslagen och det nationella regelverk som finns är det svårt för en annan köpare att säga upp den boende, så det finns ett fortsatt starkt skydd, säger Dennis Wedin.

Stora Sjövillan är den första av fyra 1800-talsvillor i kvarteret som staden vill sälja. De andra är Lilla Sjövillan, Mangelbods­villan och Alphyddan. Dock är ingen tidsplan satt för dessa ännu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden