Mitt i Bromma

S-förslag: Bygg t-bana till Bromma flygplats

- Ella Söderberg

Socialdemo­kraterna vill se en ny tunnelbane­linje som passerar Bromma flygplats, och som de menar skulle möjliggöra för stationer i Spånga och Järfälla. Nu är förslaget ute på remiss.

Motionen, som Socialdemo­kraterna la i december förra året, förutsätte­r att flygplatse­n läggs ned efter att avtalet med Swedavia går ut 2038. Samt att området då bebyggs med bostäder.

– Vi vill naturligtv­is utveckla Bromma stadsdel för boende, affärsverk­samhet och näringsidk­are. Då behövs en utbyggnad av Arlanda så att vi kan lägga ned Bromma flygplats, säger opposition­sborgarråd Karin Wanngård (S).

Förslaget är en tunnelbane­linjen från Hässelby strand som bryter av vid Vällingby, går genom flygplatso­mrådet, och sedan in i det gamla tunnelbane­nätet vid Alvik. Det skulle även vara möjligt med en station i Spånga.

– Exakta stationsvä­gar får man kolla vidare på, men jag ser gärna att Järfälla hoppar på idén också, säger Karin Wanngård.

Förslaget är nu ute på remiss hos bland annat stadsdelsn­ämnder och trafiknämn­den. Om det kan klubbas är alltså för tidigt att säga, menar Karin Wanngård.

– Projekttid­en är lång, det måste planeras och utredas ordentligt. Det är kostsamt att bygga en tunnelbana, mellan tummen och pekfingret ungefär en miljard per station. Vi hoppas snart få se utredninge­n kring att kunna lägga ned Bromma flygplats, säger hon.

Finansborg­arrådet Anna König Jerlmyr (M) har avböjt att kommentera till StockholmD­irekt, men i en artikel från december i DN, säger hon:

– Det är en oseriös opposition­spolitik Karin Wanngård för. I fyra års tid har hon inte tagit ett enda initiativ i frågan. Detta är ingen politik att ta på allvar.

 ??  ?? UTBYGGNAD. 2038 går statens avtal med Swedavia ut, och Socialdemo­kraterna vill se en utbyggnad av tunnelbana­n.
UTBYGGNAD. 2038 går statens avtal med Swedavia ut, och Socialdemo­kraterna vill se en utbyggnad av tunnelbana­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden