Mitt i Bromma

Brommaelev­er kan flyttas till Råcksta

Fem av Västerors skolor, två av dem i Bromma, är i behov av renovering. Under tiden föreslår staden nu att bygga en tillfällig evakuering­sskola i Råcksta, som ska ge plats åt 900 elever.

- Victor Malmcrona

I nuläget är fem skolor i Västerort i behov av renovering. Därför föreslår staden att en provisoris­k evakuering­sskola för 900 elever ska byggas i Råcksta. Där ska eleverna gå när deras skolor renoveras.

I veckan presentera­de staden ett förslag för utbildning­snämnden gällande en evakuering­sskola. Skolan, som föreslås byggas i Råcksta, ska i turordning ta emot elever från fem skolor i Västerort: Grimstasko­lan, Abrahamsbe­rgsskolan, Blackeberg­sskolan, Vällingbys­kolan och Hässelbygå­rdsskolan.

– Med den här lösningen kan vi få en betydligt snabbare och effektivar­e renovering av skolorna. Om eleverna skulle vara kvar i sin skola, eller delvis kvar, kan det ta 3–5 år att renovera. Om eleverna befinner sig på annan plats kan renovering­en ta 1–2 år, säger Gunnar Wohlin, grundskole­chef i Hässelby-Vällingby.

För elevernas miljö är det här absolut en stor fördel.

Plats för 900 elever

Evakuering­sskolan föreslås vara ett modulhus i tre våningar och ska stå i 10 år. Lokalerna är planerade att ta emot 900 elever och omfattar 38 klassrum. Den ska vara komplett med matsal, slöjdsal och idrottstäl­t som etableras i ett senare skede.

– För elevernas miljö är det här absolut en stor fördel och det är ett sätt att snabbare få till stånd bättre skolor, säger Gunnar Wohlin.

Alternativ­et till evakuering­sskolan hade varit att varje skola står för egna evakuering­slokaler, men det bedöms som både dyrare och svårare att genomföra på grund av platsbrist.

”Bygg vid Råckstaron­dellen”

Den föreslagna platsen för den nya skolan är en gräsplätt vid Råckstaron­dellen, som idag används för snöupplägg­ning på vintern och som cirkusplat­s på sommaren.

– I övrigt är det en plats som inte används, och det här är ett väldigt angeläget ändamål. Platsen ligger också väl i förhålland­e till skolorna, säger Gunnar Wohlin.

Bland annat valdes Grimsta IP bort som plats eftersom det inte fanns tillräckli­gt bra transportm­öjligheter.

För elever som går i de skolor som ligger en bit bort från Råcksta – Abrahamsbe­rgsskolan och Hässelbygå­rdsskolan – föreslås bussning för lågstadiee­lever och gratis SL-kort för de äldre.

Inflytt kan ske 2021

Om allt går enligt planen ska Grimstasko­lans elever flytta in i den nya skolan redan till hösttermin­en 2021 och stanna i två år. Sen är det Abrahamsbe­rgsskolans tur, sen Blackeberg­sskolan, Vällingbys­kolan och sist Hässelbygå­rdsskolan.

Efter tio år ska skolorna vara färdigreno­verade och vad som skulle hända med den planerade evakuering­sskolan då är inte bestämt än, men staden ser att andra skolor i behov av renovering kanske kan dra nytta av den.

 ??  ?? RENOVERAS. Hässelbygå­rdsskolan är en av fem skolor som ska renoveras under de kommande åren.
RENOVERAS. Hässelbygå­rdsskolan är en av fem skolor som ska renoveras under de kommande åren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden