Mitt i Bromma

Tvåbarnsma­mman Sanna är hemlös.

Antalet hemlösa i Stockholm blir allt fler. En av dem är Sanna, 32, som tillsamman­s med sina två barn flyttar runt till vänner och bekanta för att få tak över huvudet. ÖKNING. Allt fler räknas som hemlösa i Västerort

- Jonna Claesson Ella Söderberg

Bland det värsta man kan råka ut för som mamma.

Sanna, 32, (som egentligen heter något annat) är en av Stockholms 2 439 hemlösa personer. Vi träffar henne i en av Stockholms kranskommu­ner där hon och barnen fått tillfällig­t tak över huvudet hos en väninna.

Det har gått lite mer än ett år sedan Sanna blev hemlös, enligt henne själv på grund av en skilsmässa. Sedan dess har hon flyttat runt bäst hon kunnat. I vissa stunder har hon kunnat bo hos kompisar, i andra har hon varit tvungen att bo hos gamla ex.

– Jag levde tillsamman­s med min partner och trodde aldrig att det här skulle hända. Men när vi separerade hade jag bara föräldrape­nningen att leva på och den var inte tillräckli­g för en hyra. Att jag dessutom har en balanssjuk­dom som gör att jag behöver ett anpassat arbete gör det inte lättare, säger hon.

Socialen: ”Ta in på hotell”

Sanna beskriver situatione­n som ett moment 22. Inget jobb, ingen bostad. Ingen bostad, inget jobb. Men någon hjälp upplever hon inte att hon får.

– Socialen tyckte att jag skulle ta in på hotell, vandrarhem eller ett härbärge. Till slut hörde jag av mig till polisen, men de hänvisade bara tillbaka till socialen.

Enligt Stockholms stad är ett annat alternativ att ställa sig i bostadskön.

– Det känns förnedrand­e. Jag är medveten om allt det där. Men bostadskön kostar ju också pengar och det är pengar som jag inte kan lägga ut i nuläget. Hade jag lagt mina pengar på hotell och bostadskö så hade jag inte kunnat ge mina barn mat.

En mammas mardröm

Aprilsolen skiner in på det kala linoliumgo­lvet. Barnen är till synes glada men enligt Sanna har de påverkats markant av situatione­n.

– Ingen av dem kan prata ännu så jag vet inte hur de känner, däremot ser jag ju att de inte äter och utvecklas som de ska. Det här är ju bland det värsta man kan råka ut för som mamma. Hur ser du på framtiden?

– Det bästa vore om jag kunde få ett jobb så att jag kunde ta oss härifrån och styra upp livet.

Sanna är inte heller ensam. Vi pratar med Laura, som inte vill att vi skriver ut hennes efternamn. Hon var nyligen i samma sits som Sanna, och blev hemlös under en månad i fjol.

Fick hjälp på nätet

Laura har två barn och hade länge haft svårt att hitta en långvarig bostad. Istället bodde hon och barnen hos olika vänner. Men räddningen, den kom inte från socialen, utan från helt okända personer på nätet.

– Jag var väldigt öppen på sociala medier, och människor greps av min historia. Jag hittade inte på något, utan kopierade det socialen sagt på mejl och la ut på Facebook, berättar Laura.

Det blev startskott­et för en rad insamlinga­r från främmande personer. Pengarna kunde hon använda till hotellnätt­er. Efter att det skrevs ett reportage om henne, hörde en hyresvärd av sig till Laura och sa att hon hade lediga lägenheter.

När hon kommit på fötter igen, ville hon ge något tillbaka.

– Just nu hjälper jag två kvinnor från Järfälla och Hässelby. Den ena har fem barn och bor i en tvåa, hon har knappt mat och kläder till barnen, och hyrorna är så sjukt höga.

Laura, som hade ett jobb när hon var hemlös, menar att socialtjän­sten inte ville hjälpa henne hitta en bostad eftersom hon inte hade ett missbruk. Hon håller med Sanna om att rådet att ta in på vandrarhem inte duger.

– Du ska ha noll kronor på kontor, knappt mat och inget nätverk. Då kanske de hjälper dig. Kvinnan med fem barn har fått höra att ”vi kan hjälpa dina barn, men inte dig”, säger Laura.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden