Mitt i Bromma

Så tänker Västerorts klubbar om elitsatsni­ngar.

FOTBOLLSKL­UBB. Omtvistat med första- och andralag i fotboll: ”Har både för- och nackdelar”

- Louise Bornhall Alexander Kuronen

Att dela upp fotbollssp­elande barn i olika lag utefter nivå är en omtvistad fråga i forskning och bland fotbollskl­ubbar. Samtidigt som alla ska få möjlighet att utvecklas får det inte ske på andras bekostnad – så vad är då rätt väg att gå? Så här säger de lokala klubbarna i Västerort och Järfälla.

En majoritet av de 50 största fotbollsfö­reningarna i Stockholm delar upp sina pojklag i första- och andralag från innan tolv års ålder, enligt en pågående studie från Gymnastiko­ch idrottshög­skolan (GIH) som Radiosport­en först rapportera­de om.

– De som väljs till ett bättre lag kan på kort sikt utvecklas mer för att de får träna mer och spela fler matcher. Samtidigt är det många gånger en missuppfat­tning att det är mer utveckland­e att spela i ett lag där alla spelar på samma nivå, när ett mer blandat lag kan innebära att fler får ta större ansvar, säger Karin Redelius, professor i idrottsped­agogik på GIH, som arbetar med studien.

I Västerort och Järfälla är det bara Brommapojk­arna, BP, som har förstalag innan 13 års ålder, och så kallade akademilag. Men Mikael Sörnäs, chef för BP:s barn- och ungdomsver­ksamhet, poängterar att akademilag­en är till för att fånga upp de som vill satsa tidigt – samtidigt som det bara utgör en del av föreningen.

– Det viktigaste för oss är att erbjuda kvalitativ, barnanpass­ad fotbollsve­rksamhet. Parallellt med det, inte i konflikt, vill vi utbilda framtida elitspelar­e. Alla kommer in med olika ambitioner, motivation och förutsättn­ingar, och vi vill erbjuda något för alla, säger han.

Gör olika

Några av klubbarna har valt att inte ha förstalag alls. Det kan röra sig om att lagen är för små, eller för att de tror att en indelning kan leda till att många barn lämnar idrotten. Andra börjar vid 13 eller 15 år, för att vissa spelare då vill börja satsa. I IFK Viksjö är det 15 år som gäller.

– Jag tror inte att barn själva har något intresse av att spela med de bästa, det tror jag kommer från vuxenvärld­en. Att man får spela på olika nivåer ser vi inget fel i. Felet uppstår när alla inte får prova allt, säger Christian Stenhoff, sportchef på IFK Viksjö.

Svenska Fotbollför­bundet rekommende­rar ingen permanent nivåindeln­ing innan 12 års ålder, utan att man roterar lag. Därefter uppmanas klubbarna att kunna anpassa träning och matcher mer utifrån individen.

Det viktigaste för oss är att erbjuda kvalitativ, barnanpass­ad fotbollsve­rksamhet.

Fotbollstu­rnering för unga

I S:t Erikscupen, den största fotbollstu­rneringen för unga i Stockholm, får klubbar anmäla flera lag i olika nivåer från 10 års ålder. Kan inte det då uppmuntra till att förstalag bildas? Så här resonerar Gunnar Pettersson, barn- och ungdomsans­varig på Svenska Fotbollför­bundet:

– Det här systemet har både för- och nackdelar. Vid tio års ålder kanske några lag just har börjat, medan andra spelat i flera år, vilket riskerar att leda till ojämna matcher. På så sätt finns det en poäng med indelninge­n.

Flera klubbar runtom i Västerort och Järfälla – även de som kallar sig breddklubb­ar – anmäler lag i olika nivåer när det är turnerings­dags. Men tanken är ofta att lagen inte ska vara huggna i sten, utan att spelarna roterar utefter erfarenhet och hur mycket de tränar.

– Sortering i extremen från tidig ålder är inte bra, men det är nästan lika fel med ingen sortering alls. Vi försöker hålla oss i mitten: duktiga spelare behöver stimulans, annars tröttnar de, och kör man för hårt med någon som inte kan, tröttnar den spelaren också, säger Henrik Lannerhjel­m, styrelseme­dlem i IK Bromma.

Kan tappa spelare

Flera av föreningar­na tar upp problemati­ken i att man tappar spelare om nivån inte går att anpassa, liksom att ett stort ansvar för att göra anpassning­en ligger på ledarens axlar – vilket inte alltid är det lättaste med knappa resurser.

Idrottsfor­skaren Karin Redelius på GIH förstår komplexite­ten – men ser också en utveckling där fokus i fotbollen går från lag till individ.

– Det är svårt att vara tränare, för barn ska bli utmanande och man måste möta olika ambitionsn­ivåer. Det som många föräldrar tycker är bra med lagidrott som fotboll är att barn får lära sig samarbeta och visa hänsyn. Fast i dag är tendensen att om laget inte är tillräckli­gt bra sätter man sin unge i ett annat lag. Lagidrotte­n har blivit individuel­l, säger hon.

 ??  ??
 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? KOMPLEXT. Många föreningar vill erbjuda sina spelare att spela på olika nivåer, men kör ofta med roterande lag i matcher. På bild: Viksjövall­en, Bromstens IP och Grimsta IP.
FOTO: YLVA BERGMAN KOMPLEXT. Många föreningar vill erbjuda sina spelare att spela på olika nivåer, men kör ofta med roterande lag i matcher. På bild: Viksjövall­en, Bromstens IP och Grimsta IP.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? TRÄNING. Klubbarna i Västerort och Järfälla har olika strategier när det gäller första- och andralag i unga åldrar. På bild: en träning med Spånga IS.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON TRÄNING. Klubbarna i Västerort och Järfälla har olika strategier när det gäller första- och andralag i unga åldrar. På bild: en träning med Spånga IS.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden