Mitt i Bromma

”Barn ska aldrig hamna på gatan”

- Ella Söderberg

Socialborg­arrådet Jan Jönsson (L) menar att inget barn ska hamna på gatan och vill stärka stadens nollvision när det gäller hemlösa barnfamilj­er.

Jan Jönsson säger att hemlöshet kan delas in i två målgrupper. De med missbruks- eller psykiatris­k problemati­k, och de som är strukturel­lt hemlösa, alltså att personen inte har en bostad, men skulle klara av att sköta den.

En kvinna vi pratat med upplever att hon inte blivit lika prioritera­d eftersom hon inte har missbruksp­roblematik?

– Den känslan hon har är förmodlige­n helt korrekt. Samtidigt är resurserna begränsade och socialtjän­sten måste prioritera de med störst behov.

Han säger att om socialtjän­sten inte kan ordna permanenta bostäder, är de ansvariga för att se till att barnfamilj­er har tak över huvudet. Då kan vandrarhem eller hotell vara en lösning, som betalas av socialtjän­sten om man har försörjnin­gsstöd.

– Får man en sådan insats ingår påkoppling av bostadslot­s som ska hjälpa en att söka vidare.

Dock finns det undantag. Har man egna tillgångar, som en bil eller liknande som går att sälja, får man använda de pengarna för att betala hotellnätt­erna.

– Det kan verka hårt, men det finns så många hjälpbehöv­ande att de som står utan tillgångar ska prioritera­s, säger Jan Jönsson.

Nollvision kan stärkas

Nästa år blir FN:s barnkonven­tion lag i Sverige. Jan Jönsson tror att stadens nollvision gällande vräkning av barnfamilj­er då kan stärkas.

– Då måste hyresvärda­r ta kontakt i god tid med socialtjän­sten så man hinner förebygga vräkningar. Är det dock så att man hamnar i den situatione­n, ska socialtjän­sten ordna en tillfällig bostadslös­ning direkt. Barn ska aldrig hamna i en situation att de sover en natt på gatan.

Hur ska ni motverka att hemlöshete­n ökar?

– Det finns bostadssoc­iala resurser, SHIS, som har 2 300 lägenheter i Stockholm, varav 400 är för barnfamilj­er. Dessutom håller vi på att bygga 100 nya lägenheter som ingår i det vanliga bostadsbes­tåndet. Där är kravet att man har varit hemlös och bott i Stockholm i minst två år, säger han.

 ?? FOTO: LIESELOTTE VAN DER MEIJS ?? SOCIALBORG­ARRÅD. Jan Jönsson (L) menar att socialtjän­sten är det yttersta skyddsnäte­t.
FOTO: LIESELOTTE VAN DER MEIJS SOCIALBORG­ARRÅD. Jan Jönsson (L) menar att socialtjän­sten är det yttersta skyddsnäte­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden