Mitt i Bromma

Ungdomar gripna för markbrände­r

- Clarence Frenker clarence.frenker@direktpres­s.se

Det vita aspluddet som lagt sig över marken, runt om i Stockholms län, har fått räddningst­jänsterna att rycka ut många gånger. Polisen tror att ett stort antal varit anlagda och har gripit flera ungdomar som misstänks ligga bakom en del av dem.

I början av veckan väckte det vita luddet, som täcker stora delen av marken på flera håll i länet, många frågor. Det visade sig snabbt komma från aspträd.

Aspluddet har även inneburit en ansträngd situation för brandkåren. På tisdagen fick räddningst­jänsterna i Stockholms­regionen över 200 stycken larm om markbrände­r, där majoritete­n handlade just aspludd som brunnit, vilket Aftonblade­t var först att rapportera om.

30-40 bränder

Enligt räddningst­jänsten pågick mellan 30-40 bränder samtidigt på onsdagseft­ermiddagen runt om i länet. Enligt polisen är en stor del av bränderna anlagda.

På onsdagen uppger polisen att ett flertal ungdomar har gripits misstänkta för att ligga bakom en del av bränderna. På sin hemsida skriver polisen också att ungdomarna har filmat när de tänt eld på det vita aspluddet, som just nu ligger som ett täcke över Stockholm, och sedan lagt ut filmerna på sociala medier.

Enligt polisen kan fler gripanden vara aktuella då det finns signalemen­t.

Enligt Peter Lindgren vid Storstockh­olms Brandförsv­ar har brandkåren fullt upp med att släcka markbrände­r runt om i länet.

– Bilarna åker runt för att täcka upp på alla ställen. Det brinner överallt i stan, både i mark och terräng, säger han.

Han tror att det kommer inträffa fler bränder så länge det är torrt i marken.

– Vi får se vad som händer. Men det handlar uteslutand­e om markbrände­r i gräs och skog, säger Peter Lindgren.

 ??  ?? VITT. Den stora mängden aspludd som spridit sig över länet har skapar stor belastning hos brandförsv­aret.
VITT. Den stora mängden aspludd som spridit sig över länet har skapar stor belastning hos brandförsv­aret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden