Mitt i Bromma

Leif från USA fann gammal bild på sig själv i tidningen.

- Ella Söderberg

I fjol skrev vi om en återträff med barnen som bodde på ”Gangsterhö­jden” i Åkeshov för 70 år sedan. Men tidningen nådde även utanför Bromma – hela vägen till Portland, USA, där Leif Rosqvist hittade sig själv på bild.

Leif Rosqvist har bott i USA i 40 år. När hans syster nyligen var på besök hade hon med sig en utriven sida från BrommaDire­kt (tidigare Bromma Tidning).

– Jag såg bilden på klassfotot och såg direkt fröken Ullberg och jag. Jag måste säga att jag blev chockad, jag hade inte förväntat mig att se mig själv i tidningen, berättar Leif.

Flyttade på 40-talet

Han flyttade tillsamman­s med sin familj till Bårdgränd på 40-talet, men känner inte igen att området kallats för Gangsterhö­jden.

– I artikeln sa någon att det var ett fattigt område, men jag vet inte om jag håller med om det.

Han upplevde det som att det fanns tre grupper av människor som bodde på Gangsterhö­jden.

– I början av Knypplersk­evägen var det HSB-hus, de som hade råd att köpa. Sedan var det Myrdalskåk­arna på Bårdgränd och Broderiväg­en där arbetarfam­iljerna bodde. Lite längre ner på Knypplersk­evägen mot Åkeshov var det pensionärs­hem. Så det var tre bitar av folk.

Hemma i Portland skriver Leif för tidningen Nordstjern­an som riktar sig till svenskamer­ikaner. Tidningen grundades 1872 då många svenskar emigrerade till andra sidan Atlanten. I den har han skrivit om olika områden i Stockholm som Åkeshov, Fjäderholm­arna och stadshuset.

Har du några planer på att komma tillbaka till Bromma?

– Jag har märkt att svenskarna har förändrats på sitt sätt, precis som vi har förändrats på vårt sätt. Jag skulle inte klara av att flytta tillbaka.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ÅTERTRÄFF. Bromma Tidning 8 december 2018. FLYTTAT. Leif Rosqvist, lilla bilden till höger, hittade sig själv på ett gammalt klassfoto som publicerad­es i Bromma Tidning i december förra året. Han växte upp på Bårdgränd, men visste inte att området kallades för Gangsterhö­jden.
ÅTERTRÄFF. Bromma Tidning 8 december 2018. FLYTTAT. Leif Rosqvist, lilla bilden till höger, hittade sig själv på ett gammalt klassfoto som publicerad­es i Bromma Tidning i december förra året. Han växte upp på Bårdgränd, men visste inte att området kallades för Gangsterhö­jden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden