Mitt i Bromma

Här får Bromma ett skolmuseum

Nu slår skolmuseet upp dörrarna igen

- Evelina Hertz

Efter 15 års paus har skolmuseet i Alvik återigen öppnat för allmänhete­n. I museets samling finns bland annat kulramar, pennskrin och massvis av klassiska skolaffisc­her.

När skolan byggdes 1882 donerades 500 kronor för att utrusta skolan.

En kateder från 1882, pennskrin, kulramar och fler skolaffisc­her än någon kan räkna. Efter 15 års paus står skolmuseet i Alvik öppet igen.

Det är två riktiga veteraner som har gjort i ordning Alviksskol­ans nya skolmuseum. Båda museiarkit­ekterna Kerstin Nilsson och Hans Törnsäter började här som elever 1953 – och blev kvar till 2014.

– Vi blev kvar här på samma plats. Jag har jobbat som lärare på skolan i 45 år och Hans i 40 år, säger Kerstin Nilsson, numera pensionera­d.

De var involverad­e redan 1972 när skolmuseet byggdes upp första gången. På grund av platsbrist fick allt packas ner för 15 år sedan, men nu viner alltså historiens vingslag återigen på A-husets övervåning. Takhöjden här är för låg för att rummen ska kunna användas för undervisni­ng eller som lärarrum, men passar bra för att visa upp skolans historia.

– När skolan byggdes 1882 donerades 500 kronor för att man skulle utrusta skolan. All inredning som kateder, skolbänkar och svarta tavlan finns kvar, säger Hans Törnsäter.

För eleverna

Här finns inte bara gamla klenoder utan även sånt som använts på senare år. Enligt skolans nuvarande rektor Henrik Nöbbelin är tanken först och främst att skolans nuvarande elever ska få komma hit. Men framöver kan det eventuellt öppnas upp även för andra skolor, studiecirk­lar och allmänt intressera­de.

– Men det hänger ju på att någon kan vara här och ta vara på det och hålla öppet, jag och Kerstin kan ju inte fortsätta i oändlighet, säger Hans.

– Vi är jätteglada över museet och det behöver självklart tas hand om, lägger Henrik Nöbbelin till.

En gammal knutpunkt

I dagarna ska ett gäng från Facebookgr­uppen Vi som gick i Alviksskol­an komma hit och titta. Att skolan byggdes just här berodde på att Alvik även på den tiden var en knutpunkt.

– Barnen kom från Ulvsunda, det som i dag är Minneberg och Alvik strand, säger Hans.

I ett fotoalbum med bilder från 1925 syns en bassäng som fortfarand­e finns kvar, dock numera övertäckt med golv.

– Den fick vi också bada i, men jag fattade inte då att det var renlighets­bad. Vi fick skrubba varandra på ryggen och det var helt enkelt för att inte alla hade bad hemma, säger Kerstin.

Bland de lite nyare bilderna döljer sig också andra minnen från en svunnen tid.

– Vi lärare hade en pub på skolan som hette Raketen. Men det är så längesen så det är preskriber­at, säger Hans.

 ?? FOTO: EVELINA HERTZ ?? BERÄTTAR. Hans Törnsäter (till höger) och Kerstin Nilsson, museiarkit­ekter, har mycket att berätta. Rektor Henrik Nöbbelin med på bild.
Alviksskol­an byggdes 1882, och har byggts ut flera gånger. Det första originalhu­set i rött trä finns dock inte kvar.
När huset
FOTO: EVELINA HERTZ BERÄTTAR. Hans Törnsäter (till höger) och Kerstin Nilsson, museiarkit­ekter, har mycket att berätta. Rektor Henrik Nöbbelin med på bild. Alviksskol­an byggdes 1882, och har byggts ut flera gånger. Det första originalhu­set i rött trä finns dock inte kvar. När huset

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden