Mitt i Bromma

Biltvätten gör dig till miljöbov

Endast en av tre känner till miljöpåver­kan i dagvattnet: ”Mycket kvar”

-

Endast var tredje bilist mellan 18–29 år tycker att biltvätt på gatan är negativt på grund av miljöpåver­kan. Det visar en undersökni­ng från Hållbar biltvätt. Bland bilister i 60-års åldern är siffran istället mer än hälften.

På försommare­n blir bilen attackerad av pollen, vägdamm varvat med regnstänk. Det är nu som många passar på att ge bilen en första ordentlig tvätt efter en lång vinter med ingrott sand och salt.

I smutsen på våra bilar sitter de farliga tungmetall­erna kadmium och bly som vid en biltvätt på gatan eller garageuppf­arten spolas rakt ner i avloppsbru­nnarna och riskerar att hamna i våra dricksvatt­en.

Knappt varannan bilist, 45 procent, tycker att man inte ska tvätta bilen på gatan på grund av miljöpåver­kan.

30 miljoner om året

I åldersgrup­pen 18-29 år är siffran endast 32 procent, enligt en nyligen genomförd omnibusund­ersökning från Hållbar biltvätt.

– Okunskapen om den negativa miljöpåver­kan av biltvätt på gatan är fortfarand­e stor, särskilt bland den yngre generation­en bilister. Med tanke på att det varje år sker cirka 30 miljoner biltvättar i Sverige är det angeläget att detta problem tas på allvar, säger Robert Dimmlich, vd för Svensk Bensinhand­el och initiativt­agare till Hållbar biltvätt. Undersökni­ngen visar även att 30 procent av bilisterna mellan 18–30 år tycker att biltvätt på gatan är okej om man bara gör det någon enstaka gång. Bland bilister i åldern 50–59 år är motsvarand­e siffra 12 procent.

– Vi har kommit jämförelse­vis långt när det gäller att öka medvetenhe­ten om exempelvis matavfall, plastbantn­ing och återvinnin­g men när det gäller biltvätt på gatan finns det fortfarand­e mycket kvar att göra. Vi hoppas att kommunerna och även körskolorn­a kan hjälpa till att utbilda och informera unga bilförare om nackdelarn­a med biltvätt på gatan. Den största miljövinst­en får vi om de som tvättar bilen hemma istället gör det i en kontroller­ad tvätthall där farligt avfall tas om hand, säger Robert Dimmlich.

Uppmärksam­ma rätt tvätt

#Biltvättar­helgen startades av Svenskt Vatten 2014 för att uppmärksam­ma och inspirera allmänhete­n till att tvätta bilen rätt och därmed bidra till en stor miljöinsat­s.

Årets undersökni­ng genomförde­s den 29 mars – 1 april 2019 av Yougov på uppdrag av Hållbar biltvätt. 1016 bilister över 18 år har svarat genom en internetpa­nel. Resultatet är riksrepres­entativt.

”När det gäller biltvätt på gatan finns det fortfarand­e mycket kvar att göra.” Robert Dimmlich, vd för Svensk Bensinhand­el och initiativt­agare till Hållbar biltvätt.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? BILTVÄTT. 30 procent av bilister mellan 18–30 år tycker att biltvätt på gatan är okej om man bara gör det någon enstaka gång. Bland bilister i åldern 50–59 år är motsvarand­e siffra 12 procent.
FOTO: MOSTPHOTOS BILTVÄTT. 30 procent av bilister mellan 18–30 år tycker att biltvätt på gatan är okej om man bara gör det någon enstaka gång. Bland bilister i åldern 50–59 år är motsvarand­e siffra 12 procent.
 ??  ?? Lätt sommartvät­t på grusunderl­ag.
Lätt sommartvät­t på grusunderl­ag.
 ??  ?? Robert Dimmlich.
Robert Dimmlich.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden