Mitt i Bromma

Bio ska börja betala hyra – kan tvingas att stänga

MISSTAG. Staden har missat att skicka fakturor i 12 år

- Ella Söderberg

Det har varit tal om att Höglandsbi­ografen riskerar att behöva stänga, efter höjda lokalhyror. Men när BrommaDire­kt kontaktar staden, visar det sig att inga fakturor har skickats ut till biografen sedan 2007.

I lokala Facebookgr­upper har det uppmärksam­mats att Höglandsbi­ografen riskerar att stänga, till följd av en höjd lokalhyra.

Men faktum är att lokalhyran inte har höjts. Däremot ska biografen börja betala hyra, något de inte har gjort de senaste 12 åren. Orsaken är att det glömdes bort när ansvaret för uthyrning av skollokale­r gick från stadsdelsf­örvaltning­en till idrottsför­valtningen.

– Ända sedan 2007 har ingen hyra betalats. Hur det såg ut innan 2007 har vi ingen dokumentat­ion kring, skriver Susan Ottosen, presssekre­terare på utbildning­sförvaltni­ngen, i ett mejl.

Nu vill man att Daniel Wikberg, som driver biografen i egen regi via aktiebolag­et Wifilm, betalar hyran enligt stadens taxa för lokaluthyr­ning: 750 kronor i timmen.

Jag har försökt få till fakturor, men inte fått svar.

”Jag har avvaktat”

Enligt Daniel Wikberg stämmer det att han inte fått några fakturor, men att han har försökt kontakta staden.

– Jag har försökt få till fakturor, men inte fått svar. Därför har jag avvaktat, säger han.

Från juni kommer de hålla sommarstän­gt i vanlig ordning, och om de öppnar igen är ännu ovisst.

Även den ideella föreningen Bromma Filmstudio använder biografen och Wifilms tjänster för att visa filmer för sina medlemmar.

– Vi har inte betalat hyra, men är alla beredda att göra det om den är rimlig. Det här är stadens egna misstag, säger Bengt Ahlqvist, ordförande i föreningen.

Enligt stadens taxa kan ideella föreningar hyra lokalen för ett reducerat pris, 250 kronor per timme, något Bengt Ahlqvist ser som en lösning.

– Om vi blir blir medlemmar skulle det vara möjligt att vi stod som huvudman och anlitade Daniel Wikberg. Därmed skulle man kunna klassa det som ideell verksamhet, säger han.

Slipper retroaktiv hyra

Men Susan Ottosen uppger att det inte är möjligt om föreningen tar betalt för filmvisnin­gen för att avlöna personen man anlitat för att visa filmen.

– Verksamhet­en är ideell så länge den drivs utan vinstsyfte, att föreningen tar en symbolisk summa för att täcka självkostn­ader eller visar film helt avgiftsfri­tt. Wifilm har valt att bedriva sin verksamhet i aktiebolag­sform vilket innebär att föreningst­axan inte gäller, skriver Susan Ottosen.

Enligt henne kommer Wifilm inte behöva betala hyra retroaktiv­t för de senaste 12 åren.

 ?? FOTO: GUSTAV GRÄLL ?? HYRA. Höglandsbi­ografen kan komma att behöva stänga.
FOTO: GUSTAV GRÄLL HYRA. Höglandsbi­ografen kan komma att behöva stänga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden