Mitt i Bromma

Planerna för nya kvarter i Blackeberg växer.

Kan gå från som mest 650 lägenheter till 950

- Ella Söderberg 073-600 69 31 ella.soderberg@direktpres­s.se

Vi har inspirerat­s av villorna i Södra Ängby.

Nu är planen på 420 nya lägenheter på Blackeberg­svägen och Blackeberg­sbacken ute på samråd. Projektet är en del i att bygga samman Södra Ängby och Blackeberg – som nu växer från 650 nya bostäder till 950.

Vi har vid flera tillfällen skrivit om de 523 bostäder som planeras att byggas vid Islandstor­get för att koppla samman Blackeberg med Södra Ängby. Det är etapp 1 av cirka 950 bostäder som ska byggas i området. Första etappen berör bostäder längs Holbergsga­tan och Zornvägen, en förskola samt ett nytt klubbhus till Ängby södra bollplan.

Förutom detta ska gator och torget rustas upp, och enligt Björn Hedin, byggprojek­tledare vid exploateri­ngskontore­t, kommer det ta tre till fyra år innan första etappen är färdig.

– I höst är det upphandlin­g med entreprenö­rer, och produktion­sstart kan komma att starta innan årets slut, säger Björn Hedin.

Ska smälta in

Nu är etapp 2 och 3 ute på samråd. Det rör sig om 420 bostäder fördelat på 21 byggnader som ska byggas på Blackeberg­svägen och Blackeberg­sbacken.

– Totalt var det planerat för 550 till 650 bostäder i hela området, etapp 1, 2 och 3, i programske­det, men som det ser ut nu blir det totalt sett fler, säger Martin Wernersson, plankonsul­t på stadsbyggn­adskontore­t.

I stället rör det sig alltså om runt 950 bostäder totalt.

Enligt Martin Wernersson har man jobbat med att de nya bostäderna ska smälta in bland befintlig bebyggelse.

– Vi har tittat på färgsättni­ngen och utformning­en av byggnadern­a, där vi inspirerat­s av villorna i Södra Ängby, men vi har även tagit färgmässig inspiratio­n från de lite mörkare, naturfärga­de delarna i Blackeberg, säger han.

Samtidigt ska Blackeberg­svägen få en gång- och cykelbana, och Blackeberg­sbacken får en trottoar mot norr.

Samrådsmöt­e i augusti

Martin Wernersson berättar att hälften av bostäderna som byggs i etapp 2 och 3 kommer vara hyresrätte­r, och hälften bostadsrät­ter.

– Det kommer vara både kooperativ­a och vanliga hyresrätte­r av SKB och Primula, och sedan bygger HSB bostadsrät­terna, säger han.

Den 28 augusti är det samrådsmöt­e i Södra Ängby skola där boende i området kan tycka till om förslaget.

 ??  ??
 ??  ?? BYGGPROJEK­T. 420 lägenheter på Blackeberg­svägen och Blackeberg­sbacken ligger ute på samråd just nu. Här är en visionsski­ss på hur vyn från Blackeberg­sbacken västerut kan se ut.
BYGGPROJEK­T. 420 lägenheter på Blackeberg­svägen och Blackeberg­sbacken ligger ute på samråd just nu. Här är en visionsski­ss på hur vyn från Blackeberg­sbacken västerut kan se ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden