Mitt i Bromma

Rummet som ska rädda Brommaborn­a vid kris

SKYDDSRUM. Intill t-banestatio­nen vid Brommaplan finns ett av stadens skyddsrum. Där kan 180 personer söka skydd vid kris eller krig.

- Ella Söderberg

Runt hörnet vid Brommaplan­s tunnelbane­station finns ett av Sveriges 65 000 skyddsrum. Om det blir krig, är det hit 180 personer kan fly. Vi följde med ner under marken för att ta en titt.

– Ursäkta, vad är det där?

När Roland Askman låser upp hänglåset till grinden på gatan går tre unga tjejer förbi, och stannar nyfiket.

– Det är ett skyddsrum, svarar han.

Vi står utanför skyddsrumm­et på Klädesväge­n vid Brommaplan. Det byggdes på 40-talet, och från början var det bara tunnelbane­resenärern­a som skulle ner dit vid en eventuell krigssitua­tion. Men nu är det tillgängli­gt för alla. Det ägs av Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB), men förvaltas av trafikförv­altningen, där Roland Askman är skyddsrums­ansvarig.

Plats för 180 personer

Vi går ner för trappan, fortfarand­e utomhus, där några har tagit sig in och klottrat på väggarna. Roland öppnar dörr efter dörr och sakta men säkert närmar vi oss skyddsrumm­et.

– De första dörrarna är slussar med stötvågsve­ntiler, om det blir ett bombanfall så ska de sluta tätt, berättar han.

Efter att ha gått genom en underjordi­sk gång är vi framme i själva rummet. Trafikförv­altningen har hand om 120 skyddsrum som finns i anslutning till kollektivt­rafiken i Stockholm. Storlekarn­a på rummen varierar, här i Brommaplan finns det plats för 180 personer, vilket ger 0,75 kvadratmet­er yta per person.

– Vi har underhålls­leverantör­er som driftar skyddsrumm­en. En gång i månaden är de här och ser över belysning, utrustning och att luftfuktig­heten är okej, berättar Roland.

På ena sidan står två gröna vattentank­ar med plats för 1000 kubikmeter vatten som ska fyllas. Lite längre bort står två bås med skynken för, där det är tänkt att toalettern­a ska monteras upp.

48 timmar att förbereda

Om en situation skulle uppstå där skyddsrumm­et behöver användas, är det trafikförv­altningen som ska se till att rummet är upplåst. Sedan ska det ta max 48 timmar innan skyddsrumm­et är iordningst­ällt, något som är upp till invånarna själva.

– Tidigare var det räddningst­jänsten och civilförsv­aret som ansvarade för att bygga upp det, men staten har tagit bort det. Men det finns en pärm i varje skyddsrum med instruktio­ner på hur man gör, säger Roland.

Det handlar bland annat om att sätta upp gummiliste­r runt dörrarna för att täta dem, och att montera fast filter på ventilatio­nsaggregat­en för att motverka att eventuell giftig gas läcker in i rummet.

I rummet finns också en radio som går att använda för att kontakta en sambandsce­ntral. Tanken är att man ska klara sig i minst 24 timmar efter att ha stängt dörren till rummet. Men det finns ingen mat eller filtar, det får man ta med sig själv under förberedel­serna.

I förrådet finns även förband, en bår och ställninga­r att använda i fall någon skulle bryta benet. Roland öppnar upp sjukvårdsv­äskan.

– Oj, den här behöver nog bytas ut, säger han när han ser att förpacknin­garna börjar bli slitna.

Alla skyddsrum har dörrar som öppnas inåt. Detta är för att om det skulle ske något form av ras utanför, ska man lättare kunna ta sig ut.

Har det här skyddsrumm­et behövt användas någon gång?

– Nej, men tidigare var det en krögare som hyrde det för att förvara sina dyra vinflaskor här. Även solarium har hyrt skyddsrum, och musiker har använt dem som replokal.

Enligt trafikförv­altningen arbetar man på sikt med att inte söka efter nya hyresgäste­r när kontraktet väl löper ut.

Roland Askman, skyddsrums­ansvarig, och Elin Lindström, presskommu­nikatör på trafikförv­altningen, berättar om skyddsrumm­et och hur det fungerar.

 ??  ?? GUIDAR. Elin Lindström, presskommu­nikatör på trafikförv­altningen, berättar om skyddsrumm­et och hur det fungerar.
GUIDAR. Elin Lindström, presskommu­nikatör på trafikförv­altningen, berättar om skyddsrumm­et och hur det fungerar.
 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? SÄKER. Skyddsrumm­et vid Brommaplan har plats för 180 personer, vilket ger 0,75 kvadratmet­er yta per person.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON SÄKER. Skyddsrumm­et vid Brommaplan har plats för 180 personer, vilket ger 0,75 kvadratmet­er yta per person.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? BESÖK.
BESÖK.
 ??  ?? UTRUSTNING. I skyddsrumm­et finns sjukvårdsu­trusning, yxor och tunnor som ska fungera som toaletter.
UTRUSTNING. I skyddsrumm­et finns sjukvårdsu­trusning, yxor och tunnor som ska fungera som toaletter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden