Mitt i Bromma

Så minns Åkeshofs IF Lennart Johansson

-

Fotbollspr­ofilen Lennart Johansson gick bort den 4 juni efter en tids sjukdom. Han blev 89 år gammal, och kommer minnas av många.

Få svenskar har gjort lika stor inverkan på fotbollen som Lennart Johansson. Han föddes i Åkeshovs småstugeby 1929, och blev tidigt intressera­d av fotboll. Hans första tid spelade han i Åkeshofs IF, även om detta var under en kort period.

Anders Almquist var under flera decennier ordförande för klubben, men då hade Lennart Johansson redan slutat spela.

– Jag hörde av en kompis som arbetade på samma mattbolag som han satt i styrelsen för. Han berättade att Lennart på slutet av 80-talet skänkte 1 000 kronor till klubben, och 1 000 kronor till gubblaget. Att så många år senare komma ihåg sin klubb, det är lite speciellt, säger Anders Almquist.

Trogen AIK:are

Spelarkarr­iären var kort för Lennart Johansson, och det var istället som ledare han gjorde sig ett namn inom världsspor­ten. Lennart Johansson blev tidigt AIK:are, en kärlek han behöll livet ut. Mellan 1967 och 1980 var han ordförande i AIK:s fotbollsse­ktion, och 1985 blev han ordförande i svenska fotbollsfö­rbundet.

1990 blev han president för Uefa fram till 2007, den

Få har gjort lika mycket för fotbollen som Lennart Johansson. Bild från 2015 då han gästade ungdomstur­neringen i Solna som är döpt efter honom själv.

● längsta period någon har haft ämbetet.

Det var även Lennart som var med och skapade Champions League. Sedan 2001 heter vandringsp­okalen som vinnarlage­t av allsvenska­n får ”Lennart Johanssons pokal”, och AIK har varje år en ungdomstur­nering vid namn ”Lennart Johansson Academy Trophy”.

Efter en kort tids sjukdom avled Lennart Johansson i förra veckan, 89 år gammal.

– Jag har i alla tider varit stolt över honom, inte minst när han var aktiv under åren i Uefa och Fifa. Det har bara varit beröm kring honom, inga skandaler, säger Anders Almquist. Ella Söderberg Anders Ekström ● Skapade Champions League i dess ”Lennart

Johanssons pokal”.

● Invald som nummer 27 i svensk fotbolls Hall of Fame 2007.

 ??  ?? LEGENDAR. Ordförande i AIK Ordförande i Svenska Fotbollför­bundet 1985-1990. Ordförande i Uefa 1990-2007. Kandiderad­e till posten som Fifaordför­ande 1998, men förlorade. nuvarande form. Namngav SM-pokalen
LEGENDAR. Ordförande i AIK Ordförande i Svenska Fotbollför­bundet 1985-1990. Ordförande i Uefa 1990-2007. Kandiderad­e till posten som Fifaordför­ande 1998, men förlorade. nuvarande form. Namngav SM-pokalen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden