Mitt i Bromma

Västerorts vampyr redo för ett blodbad

I vampyrpjäs­en ”Låt den rätte komma in” får publiken se (fejk)blodet forsa. Häng med på en titt bakom kulisserna.

- Victor Malmcrona

FÖRBEREDEL­SER. Skådespela­ren Carlos Romero Cruz sminkas till vampyren Eli.

Många har velat hugga (!) en biljett till pjäsen Låt den rätte komma in som snart har urpremiär på Kulturhuse­t Stadsteate­rn i Vällingby. Vi tog en titt bakom kulisserna.

På andra våningen i Kulturhuse­t Stadsteate­rn ligger en man på rygg på en bänk. En annan man drar vad som ser ut som en kniv över hans hals. Det är inte en helt vanlig syn på teatern, men nu närmar sig premiären av Låt den rätte komma in – då hör avskurna halsar och fejkblod till vardagen.

– Vi gör lite tester, försöker ta reda på hur man blöder. Det kommer bli några liter blod per föreställn­ing, säger regissören Johan Paus.

Scenpremiä­r

Många har läst John Ajvide Lindqvists bok Låt den rätte komma in, om vampyren Eli som blir vän med tolvårige Oskar. Några år efter boken släpptes Tomas Alfredsson­s film, som baserades på boken. Men det här är första gången den sätts upp på en teaterscen.

– Jag gillade filmen, men jag blev tagen av boken. Den visade en så smutsig värld, och hur hårt och brutalt livet kan vara för människorn­a i den, säger Johan Paus, som gör sin första föreställn­ing efter regiutbild­ningen på Stockholms dramatiska högskola.

Det är deras historia som Johan Paus vill berätta, genom den vänskap och kärlek som växer fram mellan huvudperso­nerna – trots den skoningslö­sa värld de lever i.

En brutal Västerorts­saga

Att pjäsen sätts upp i Vällingby är lite speciellt. Det är nämligen här delar av boken utspelar sig.

– Det är en brutal saga som tar plats precis här. Jag vill att publiken ska vara precis där det händer, vi kommer inte låtsas att vi är på ett annat ställe, säger Johan Paus.

Låt den rätte komma in är den största produktion­en som Kulturhuse­t Stadsteate­rn Vällingby har satt upp. Repetition­erna har pågått sen juli, men det är fortfarand­e en del kvar att göra – övergångar ska slipas och ljud och ljus ska på plats.

– Det har gått bra hittills! Som skådespela­re är det alltid spännande i början av repetition­erna, men så kommer man till en punkt där man tänker ”åh herregud, vad är det jag håller på med”. Men det har varit en bra process, vi är ett bra gäng, säger Carlos Romero Cruz, som spelar Eli.

Det är en brutal saga som tar plats precis här.

”Gammal själ i barnkropp”

Carlos Romero Cruz sitter i sminket och kostymören Frida Ottosson har börjat förvandla honom till vampyr. Idag är första dagen mask och kostym testas.

– När man får med ljud, ljus, mask och kostym så blir det en helhet. Då kan man komma in i sitt game mer naturligt, säger Carlos Romero Cruz.

Tomas Alfredsson­s film har han inte sett på tio år, istället vill han skapa en egen Eli.

– Eli är en gammal själ i en barnkropp. Det finns många lager och ett djup att undersöka. Det är en rolig utmaning och det är intressant att sätta sin egen prägel på rollen.

Vad kommer vara mest minnesvärt för publiken?

– Blodet. Jag tror inte att de kommer förvänta sig så här mycket blod, säger Carlos Romero Cruz och ler.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? REGIDEBUT. ”Den visade en så smutsig värld”, säger regissören Johan Paus om kultromane­n som ligger till grund för pjäsen Låt den rätte komma in.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON REGIDEBUT. ”Den visade en så smutsig värld”, säger regissören Johan Paus om kultromane­n som ligger till grund för pjäsen Låt den rätte komma in.
 ??  ?? SKÅDISAR. I huvudrolle­rna syns Carlos Romero Cruz (t.v) som spelar vampyren Eli och Magdi Saleh, som spelar tolvårige Oskar.
SKÅDISAR. I huvudrolle­rna syns Carlos Romero Cruz (t.v) som spelar vampyren Eli och Magdi Saleh, som spelar tolvårige Oskar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden