Mitt i Bromma

Här röjer fyrbenta skogsmaski­ner i svår terräng.

HÄSTJOBB. Boyar och Carltex fixar ny hage till får och kor  På en kulle ovanför Berga gård vid Lovö kyrka ska skogen fällas. Men skogsmaski­ner riskerar förstöra mark och fornlämnin­gar. Vad göra? Kalla in hederlig hästkraft förstås.

- Lisa Halldén lisa.hallden@direktpres­s.se

Klättringe­n är brant och uppe på höjden vittnar en rest sten om att vi är på historisk, och därför extra skyddsvärd, mark. Det är inte en lättjobbad terräng vid de bästa av väder men nu, efter en varm och blöt vinter, är marken porös och stövelsteg­en lämnar smackande ljud efter sig. Att fälla skog här är verkligen en utmaning.

Det vill Statens fastighets­verk ändå göra. Lovö är ett naturreser­vat och här ska kulturhist­oria, naturmiljö och friluftsli­vet värnas och utvecklas. Därför ska nu får och kor kunna beta i en ny hage, ovanpå de dryga 70 gravarna som finns här.

Fyrbent lösning

Men att dra fram med vanliga skogsmaski­ner är inget alternativ på platsen. Lösningen

på dilemmat kom därför i form av 1 500 kilo hästkraft.

– Inga maskiner skulle kunna göra det här jobbet utan att skada marken. Men de här två herrarna är säkra kort. De är orubbliga, trygga och jobbar hårt, säger Annelie Sjödin.

Hon är hästförare och äger Järva trädvårdsc­enter, som anlitats av Statens fastighets­verk, för att avverka skogen på kullen. Utöver Boyar och Carltex har hon två andra nordsvensk­a brukshästa­r som jobbar vid Berga gård, och en som fortfarand­e tränas upp för att jobba med skogsbruk.

Tajt arbetslag

Hästarna, Annelie Sjödin och kollegan Lasse Wiqvist har jobbat här hela februari och räknar med att fortsätta fram till mitten på mars.

– Det gick inte att ta sig fram när vi kom hit. När allt är hugget har vi säkert tagit ner runt 2 000 träd, säger Lasse.

Det är ett tajt gäng som jobbar. Hästarna drar timret genom skogen, med stillsamma instruktio­ner och uppmuntran från sina förare: ”Höger här”. ”Så backar vi lite”. ”Såja, ta i en gång till så lossnar det”.

– Det måste vara ett samspel mellan oss och hästarna, det går inte annars. Det ska vara trivsamt på jobbet, det går inte att tvinga någon att göra ett jobb, säger Annelie.

De här två herrarna är säkra kort.

Skenande kundvagn

Hon har tränat hästarna sedan de var små för att kunna klara av plötsliga händelser, höga ljud och nya situatione­r med jämnmod. En kundvagn som skenar nedför en backe och kraschar i diket någon meter ifrån hästarna, som hände vid ett jobb på Lidingö en gång, ska inte kunna rubba lugnet.

– Vi har kört slåtter vid motorvägen, 20 meter från trafiken. Då är det ett konstant buller från morgon till kväll, men hästarna tuffar på, säger Lasse.

Både Boyar och Carltex är 15 år gamla och i slutet av sina karriärer. De kommer kunna fortsätta i drygt fem år till, om arbetet anpassas och är skonsamt. Sedan väntar pension.

Men än så länge stretar de vidare. Och de älskar att arbeta, berättar Lasse.

– Ibland får man hålla dem tillbaka för att de är så ivriga på att komma igång och de har åsikter om hur saker ska vara. Det kommer med åldern, det känner man ju själv också. Det är klart att arbetsmora­len kan avta efter en timme i en uppförsbac­ke, det kan det ju för oss alla. Men de är fantastisk­a på att jobba.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? KOLLEGOR. Ett samspel med mjuka ord och vänlig uppmuntran funkar bäst i arbetet med Boyar och Carltex. ”Vi tänker snällt när vi jobbar med dem. Annat var det förr i tiden när hästar användes i skogsbruk. Då var det att piska på både häst och förare”, säger Lasse Wiqvist.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON KOLLEGOR. Ett samspel med mjuka ord och vänlig uppmuntran funkar bäst i arbetet med Boyar och Carltex. ”Vi tänker snällt när vi jobbar med dem. Annat var det förr i tiden när hästar användes i skogsbruk. Då var det att piska på både häst och förare”, säger Lasse Wiqvist.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? VETERAN. Annelie Sjödin har fem nordsvensk­a brukshästa­r i sin verksamhet på Järva trädvårdsc­enter. Carltex (på bild) och Boyar är äldst i stallet.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON VETERAN. Annelie Sjödin har fem nordsvensk­a brukshästa­r i sin verksamhet på Järva trädvårdsc­enter. Carltex (på bild) och Boyar är äldst i stallet.
 ??  ?? SKONSAMT. De traditione­lla verktygen har används för att inte skada marken.
SKONSAMT. De traditione­lla verktygen har används för att inte skada marken.
 ??  ?? FÄLLD. Skogen vid Berga gård ska bli till en hage för betande djur.
FÄLLD. Skogen vid Berga gård ska bli till en hage för betande djur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden