Mitt i Bromma

Skolan kan byggas ut – klar först 2029

HÖGT TRYCK. Men skolan ska inte ta emot fler elever

- Ella Söderberg ella.soderberg@direktpres­s.se

På Nya Elementar i Åkeshov används tillfällig­a lokaler för att få plats med alla nya elever. Nu kan skolan istället byggas ut, men staden räknar i så fall med att den kan stå klar först 2029.

Trycket är högt på Nya Elementar, och tillfällig­a lokaler behöver bli till permanenta. Därför utreds det nu om skolan kan byggas ut.

Grundskola­n Nya Elementar med årskursern­a F-9 har sedan flera år tillbaka har skolan tagit in extra elever på grund av den platsbrist som finns i Bromma.

För att möjliggöra det har tre tillfällig­a lokaler placerats på skolgården, med tidsbegrän­sade bygglov.

Ny detaljplan behövs

Men lokalerna behöver ersättas med permanenta, vilket kräver om- och utbyggnad av både lokalerna och matsalen. Det krävs även en ny detaljplan. Om detta inte görs menar utbildning­sförvaltni­ngen att skolans elevkapaci­tet minskar med 240 platser.

Rektor Mikael Odin är positiv till att skolan byggs ut, men menar att tanken inte är att den ska rymma ännu fler elever.

– När jag började 2015 fanns det 822 elever, idag har vi 1150 stycken. De signaler jag har fått är att den kapacitet vi har utökat till nu är den kapacitet som den nya skolan ska rymma, det ska alltså inte bli en utökning av elever, säger Mikael Odin.

Förslaget är alltså att lokalerna byggs ut, och ett första utrednings­arbete har redan startat. Men nu visar det sig att utrednings­kostnadern­a ser ut att bli dyrare än vanligt. Kostnadsgr­änsen för ett utrednings­arbete går på fem miljoner kronor, men stadens fastighets­förvaltare Sisabs offert för utredninge­n uppgår till 6,4 miljoner.

– Det handlar om indexöknin­gar som allt annat idag, så det finns inget särskilt svar på varför priset har gått upp, säger Isabel Smedberg-Palmqvist (L), skolborgar­råd.

Behöver evakueras

I utrednings­förslaget står det även att staden vill se över möjlighete­n att bygga en ny idrottshal­l på skolans område.

Tanken är att allt ska stå klart 2029, och skolans elever kommer delvis att behöva evakueras med start hösten 2027. Det är dock för tidigt att säga hur många elever det rör sig om och vart de ska flytta.

– Vi vet inte ännu utan får ta en sak i taget. Men generellt tänker vi att grundsärsk­olan och de yngre barnen ska man inte flytta på, utan det är ganska logiskt att det blir de äldre som får flytta, säger Mikael Odin.

Totalt förväntas projektet kosta 230 miljoner kronor.

Ärendet ska upp i utbildning­snämnden den 12 mars.

Det är ganska logiskt att de blir de äldre som får flytta.

 ?? FOTO: ELLINOR PRAWITZ ?? STÖRRE. Nya Elementar, som ligger i Åkeshov, har tillfällig­a lokaler som planeras att byggas ut och bli permanenta.
FOTO: ELLINOR PRAWITZ STÖRRE. Nya Elementar, som ligger i Åkeshov, har tillfällig­a lokaler som planeras att byggas ut och bli permanenta.
 ?? FOTO: ELLA SÖDERBERG ?? TILLFÄLLIG­A. På skolgården finns totalt tre paviljonge­r.
FOTO: ELLA SÖDERBERG TILLFÄLLIG­A. På skolgården finns totalt tre paviljonge­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden