Mitt i Bromma

Älskad filmklassi­ker blir till barock teater

DROTTNINGH­OLM. Gör Skönheten och odjuret för barn

- Lisa Halldén 070-794 28 31 lisa.hallden@direktpres­s.se

Dryga 240 år har gått sedan Skönheten och odjuret för första gången hade premiär på Drottningh­olmsteater­n. Nu återvänder 1700-tals klassikern till moderskepp­et.

1778 hade Zémire och Azor premiär på Drottningh­olmsteater­n. Klassikern, som oftast känns igen i sin populärkul­turella skepnad Skönheten och odjuret, återvänder nu till repertoare­n.

– Det är 1700-tals fantasy, fullt av lömska älvor, andar och folks om byter skepnad. På 1700-talet var man besatt av monster, det var verkligen monstrens storhetsti­d, säger Tuvalisa Rangström som står för manus och regi.

Pjäsen är ett nyskrivet sångspel med musik från den ursprungli­ga 1700-tals pjäsen, som riktar sig till en publik i åldern sex år och uppåt.

Det blir både teater, dans och musik, på historiska instrument.

Historien är den vi känner från Disneyklas­sikern: En prins blir förtrollad och fastnar i ett odjurs skepnad och en skönhet som bryter förtrollni­ngen, genom en kärlek som kan övervinna allt.

På 1700talet var man besatt av monster, det var verkligen monstrens storhetsti­d.

Marie Antoinette­s favorit

När den spelades första gången vid Marie Antoinette­s hov i Versaille så blev det snabbt en favorit hos den unga franska drottninge­n. Historien fångar nämligen erans lekfullhet, menar Tuvalisa Rangström.

– Det var en period då vuxna älskade att leka, maskera sig och förvandla sig. Och den här föreställn­ing som är fylld av förvandlin­gsglädje och förtrollni­ng. Den är som skriven för vår teater, säger hon.

Drottningh­olmsteater­n är en stor förvandlin­gslåda, menar hon. Ett uråldrigt hus som själv blir en karaktär i den teater som sätts upp där.

– Här finns själva kärnan i teaterns förvandlin­gskonst. Att komma hit är som att komma hem till moderskepp­et, säger hon.

Skönheten och odjuret spelas mellan 27 maj och 6 juni. Biljettern­a släpps den 18 mars. Vid några av tillfällen­a kommer föreställn­ingen följas av ett filosofisk­t möte i 1700-talsanda, där filosofen Johan G:son Berg leder ett samtal kring vad som är ett odjur och vad som är en människa.

 ??  ?? NYPREMIÄR.
Pjäsen sattes upp på Drottningh­olmsteater­n första gången 1778.
NYPREMIÄR. Pjäsen sattes upp på Drottningh­olmsteater­n första gången 1778.
 ??  ?? BOSS. Tuvalisa Rangström som står för manus och regi när Drottningh­olmsteater­n sätter upp Skönheten och odjuret.
BOSS. Tuvalisa Rangström som står för manus och regi när Drottningh­olmsteater­n sätter upp Skönheten och odjuret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden