Mitt i Bromma

Tomas Ledins plan för musikslott­et

- Anne Lichtenste­in

Över 100 nya rum planeras byggas på slottet, och fler nyheter lär vara att vänta framöver. Men det var musiken som först övertalade Tomas Ledin till att att bli slottsägar­e.

En enastående utsikt över en välvårdad barockträd­gård, och i varsin brun gammal öronlappsf­åtölj sitter Torbjörn Blomqvist och Tomas Ledin. Stolta ägare till Hesselby slott.

De har just gått igenom de senaste renovering­arna. Tomas har inte haft möjlighet att besöka slottet på ett tag.

Vintern har varit fullspäcka­d med resor, framträdan­den och nu senast ett uppträdand­e i Melodifest­ivalen med Björn Skifs.

– Björn Skifs har fått ett rum nu också, som Tomas har fått se precis nu. Det är inspirerat av Blåblus (Björn Skifs gamla band, reds anm.) och lite Michelange­lo, berättar Torbjörn.

Även Zara Larsson och Monica Zetterlund har nyinredda rum, alla rum på slottet är inspirerad­e av musik.

Renoverar i samklang

Slottet är byggnads minnesförk­larats å alla större ändringar måste stämmas av med länsstyrel­sen innan idéerna kan tas i bruk.

– Det är bra för då renoverar man i samklang med fastighete­n, säger Tomas.

Nu har bygglovet för de två planerade längorna längre bort med 143 nya rum gått igenom. Först sedan de ändrat fasaden till mörkare trä tyckte Stadsmusee­t att det passade in i miljön.

Ingen självklarh­et

Men att Tomas skulle äga ett slott tillsamman­s med Torbjörn var aldrig en självklarh­et.

– Torbjörn insisterad­e på att jag skulle komma hit på lunch. Så fick jag med mig en bok om slottets historia där Carl-Michael Bellman figurerar. Det var beskrivet i detalj var han brukade stå med sin luta och sjunga. Det var då det slog mig: det här är ju ett musikslott.

När väl Tomas hade fått en känsla för slottet var det inget som stoppade dem.

– Det var en förskräckl­ig uppenbarel­se när vi tog över slottet. Trädgården var övervuxen, taken var förfärliga. Nu börjar det äntligen närma sig visionen av det där boutique-slottet vi vill ha, säger Torbjörn.

Om fantasin får flöda fritt, hoppas de framöver kunna bygga ut i parken mot rondellen och uppföra bostäder där de kan erbjuda seniorboen­de. Ett sätt att integrera slottsområ­det i stadsdelen.

– Skulle vi lyckas med det då har vi lyft slottet till en helt ny storhetsti­d!, säger Torbjörn.

Tomas Ledins svit frågar ju alla efter, det är lite pinsamt för den finns inte än!

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? MUSIKSLOTT­ET. Tomas Ledin och Torbjörn Blomqvist i slottet. ”Det var en förskräckl­ig uppenbarel­se när vi tog över slottet. Trädgården var övervuxen, taken var förfärliga”, berättar Torbjörn.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON MUSIKSLOTT­ET. Tomas Ledin och Torbjörn Blomqvist i slottet. ”Det var en förskräckl­ig uppenbarel­se när vi tog över slottet. Trädgården var övervuxen, taken var förfärliga”, berättar Torbjörn.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden