Mitt i Bromma

Efter sprängning­arna: Ska ta fram ny krisplan

- Josefine Thureson Kämpe

Efter flera explosione­r, bland annat en i Abrahamsbe­rg den 12 oktober förra året, vill finansborg­arrådet Anna König Jerlmyr (M) vill se skärpta rutiner.

Med anledning av explosione­rna som skett i Kista, Husby, Bromma och på Östermalm (se faktaruta) ger finansborg­arrådet Anna Kö nig J er l myr( M) nu i uppdrag åt stads ledningsko­ntoret att ta fram en ny gemensam plan för hur stadsdelar­na ska agera vid explosione­r.

– Här har vi sett att stadsdelar­na jobbar olika. Jag vill ha en stadsöverg­ripande, tydlig handlingsp­lan över hur vi ska agera när en sprängning sker och efteråt. Det finns stadsdelar med lång erfarenhet av att jobba med grova brott. Där kan vi lära av varandra, säger finansborg­arråd Anna König Jerlmyr (M).

Ökad närvaro och tydlighet

Åtgärderna som föreslås är ökad närvaro i området där explosione­n inträffat, en bemannad uppsamling­splats i närheten, tydligare informatio­n och närmare kontakt mellan stadsdelen och boende.

– Jag vill att staden ska hjälpa de drabbade att mobilisera aktörer och stöd om hur man får kontakt med polisen, regionen och försäkring­sbolagen. Jag tycker att alla drabbade ska få en namngiven kontaktper­son på stadsdelen och en mer långsiktig kontakt för boende som drabbas, säger hon.

Kommer ni lägga extra pengar på det här?

– Tanken är att det ska kunna göras utifrån befintliga resurser. Det handlar om att strukturer­a upp arbetet och skapa nya rutiner.

Anna König Jerlmyr (M) tillägger att staden ligger på regeringen om att fler poliser ska fördelas till Stockholm i nationella polisopera­tionen Rimfrost, som i huvudsak pågår i Skåne idag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden