Mitt i Bromma

Så slår pandemin mot lokala företag

Det lokala näringsliv­et drabbas hårt av coronakris­en. För många har den inneburit stora förluster, men andra företag har kunnat ställa om för att möta nya behov.

- Berättat för: Lisa Halldén lisa.hallden@direktpres­s.se

Det här är ingen oceanångar­e utan en mountainbi­ke som jag kan svänga snabbt, bara jag har idéerna.

”Från ena dagen till den andra försvann allt. Jag hade två cateringbo­kningar kvar, annars var det helt tomt i kalendern. Jag hade just köpt in jättefint kött från jaktlaget på Munsö och nu stod jag där med en massa råvaror och visste inte vad jag skulle ta mig till.

Då bestämde jag mig för att ställa om. Dels för att hålla igång verksamhet­en så att jag inte grubblade ihjäl mig, men också för att inte råvarorna skulle gå till spillo och för att hjälpa till med det jag kunde.

Så jag räknade

på det och insåg att jag klarade att leverera matlådor till de i Bromma och på Mälaröarna som inte själva kan gå ut och handla för 50 kronor lådan, om de beställer minst fem lådor åt gången. Min mans kontor hade just stängt ner så han hade lite mer tid och kunde sköta leveranser­na medan jag lagade maten.

Och det bara rasslade till! På två veckor hade jag levererat över 800 matlådor. Volymen har gjort att jag klarar mina räkningar framöver och det känns fantastisk­t.

Varje fredagskvä­ll får

jag matlådor över och nu har jag kontaktat Ekerö pastorat som delar ut dem till de som behöver.

Min önskan är att någon av de lokala mataffärer­na ska säga ”du

Eva, kom och plocka maten som vi ska slänga”. Då skulle jag kunna laga mat till de fattig pensionäre­rna, de ensamståen­de föräldrar och de ensamkomma­nde som inte har råd att betala en femtiolapp för en matlåda. Och jag skulle kunna sno ihop ett gäng matlådor som sjukvårdsp­ersonalen på öarna kan få när de kommer hem efter ett långt skift.

Med ett litet företag är man väldigt ensam och sårbar. Men jag kan också lägga om det jag gör pronto. Det här är ingen oceanångar­e utan en mountainbi­ke som jag kan svänga hur snabbt jag vill med, bara jag har idéerna.

Jag har fått så mycket fint från detta. Jag blir faktiskt tårögd när jag pratar om det – jag vill tacka varenda en som beställer av mig. Människor är jäkligt fina, det är ju så.”

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? ORGANISERA­D. Ewa von Wowern har ställt om sin cateringfi­rma och levererar nu matlådor istället. ”Jag planerar veckomenyn så att det ska hålla i fem dagar och så klockar jag varje moment så att jag ser att jag hinner. Det är som en militärövn­ing,” säger hon.
FOTO: PRIVAT ORGANISERA­D. Ewa von Wowern har ställt om sin cateringfi­rma och levererar nu matlådor istället. ”Jag planerar veckomenyn så att det ska hålla i fem dagar och så klockar jag varje moment så att jag ser att jag hinner. Det är som en militärövn­ing,” säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden