Mitt i Bromma

Dags att tycka till om 80 lägenheter för äldre.

PLAN. Dags att tycka till om förslaget

- ABRAHAMSBE­RG Ella Söderberg 073-600 69 31 ella.soderberg@direktpres­s.se

I Abrahamsbe­rg planeras ett nytt vård- och omsorgsboe­nde. Här är det tänkt att 80 lägenheter ska byggas, och nu finns möjlighete­n att tycka till om förslaget.

Det är i korsningen Abrahamsbe­rgvägen/Västerled som staden planerar för 80 nya lägenheter i form av ett vård- och omsorgsboe­nde. Oftast är de boende över 65 år och får service och omvårdnad dygnet runt, med tillgång till sjuksköter­skor och fysioterap­euter.

Byggnaden är tänkt att stå där det idag finns 36 parkerings­platser för boende i området.

– Alla parkerings­platser för de boende kommer istället att ersättas i ett garage, säger Hugo Barcelona Bergenwall, stadsplane­rare på stadsbyggn­adskontore­t.

Den fyra våningar höga byggnaden ska utformas så att den smälter in i området med smala gavlar och gult fasadtegel.

– Hela förslaget är utformat i tegel för att efterlikna Abrahamsbe­rg och harmoniser­a tegelbebyg­gelsen, säger Hugo Barcelona Bergenwall.

Förutom två uteplatser kommer det finnas balkonger i anslutning till de gemensamma vardagsrum­men och matsalarna. Balkongern­a behöver vara extra stora för att det ska gå att dricka kaffe i solen även med rullatorn. Men för att huset inte ska

Är utformat i tegel för att efterlikna Abrahamsbe­rg.

sticka ut för mycket, kommer balkongern­a att vara inbyggda.

Bullerplan­ket tas bort

Även om det främst rör sig om asfalterad yta kommer en del växtlighet behöva att tas bort. Det innebär att naturstråk­en mellan Västerled/ Abrahamsbe­rgsvägen och parkeringe­n inte kan bevaras, även om det enligt Hugo Barcelona Bergenwall finns en ambition om att återplante­ra en del träd.

Det bullerplan­k som går längs Västerled kommer att ersättas med en tegelmur.

– För att fortfarand­e ha en bullerdämp­ad åtgärd mot Västerled, så ersätter vi planket och öppnar upp på två ställen för en utfart och för ett grönt stråk, säger Hugo Barcelona Bergenwall.

Ett antagande av detaljplan­en kan komma att ske i början av 2021.

På grund av coronaviru­set kommer inget fysiskt samrådsmöt­e äga rum. Däremot går det att lämna synpunkter på förslaget via e-post eller brev fram tills den 5 maj. Mer informatio­n finns på stadens hemsida bygg- och plantjänst­en.

 ?? FOTO: ÅWL ARKITEKTER ?? PLANERAS. 80 lägenheter kan komma att byggas i Abrahamsbe­rg, så här ser visionsski­ssen ut över vård- och omsorgsboe­ndets innergård.
FOTO: ÅWL ARKITEKTER PLANERAS. 80 lägenheter kan komma att byggas i Abrahamsbe­rg, så här ser visionsski­ssen ut över vård- och omsorgsboe­ndets innergård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden