Mitt i Bromma

Scouter söker berättelse­r från förr inför stort jubileum.

En särskild avdelning för patienter som är sjuka i covid-19 finns nu på Bromma sjukhus. Det har också upprättats ett bårhus på sjukhuset.

- Ella Söderberg 073-600 69 31 ella.soderberg@direktpres­s.se

Stiftelsen Stockholms sjukhem, som bedriver geriatrisk vård på både Kungsholme­n och på Bromma sjukhus, har fått i uppdrag av Region Stockholm att upprätta en avdelning som ska reserveras för patienter med covid-19.

– De covid-patienter som vårdas på avdelninge­n behöver medicinsk behandling men också omvårdnad. De kan komma från en annan geriatrika­vdelning eller från akutsjukvå­rden, säger Marianne Reimers, chefsläkar­e på Stockholms sjukhem.

Vårdas isolerat

När den här tidningen gick i tryck vårdades cirka 20 patienter som testats positivt för covid-19, isolerat på Bromma sjukhus.

Dock innebär avdelninge­n inte att det kommer bedrivas intensivvå­rd, utan endast slutenvård. Alla patienter som har viruset behöver nämligen inte vårdas inom intensivvå­rden, beroende på hälsoläget. Enligt Marianne Reimers är man van vid att vårda äldre patienter med flera sjukdomar, och det är också därför den ordinarie personalen som kommer ta hand om de med viruset.

Ser ni någon risk att andra äldre på geriatrike­n kan smittas?

– Vi minskar risken för smittsprid­ning genom att vårda covid-patienter isolerat från andra geriatrisk­a patienter.

Den 24 mars klubbades försäljnin­gen av Bromma sjukhus, då det privata fastighets­bolaget Vectura har köpt lokalerna av regionen. Fastighets­bolaget har planer på att fortsätta satsa på äldrevårde­n och planerar bygga ett vård- och omsorgsboe­nde där. Enligt Marianne Reimers påverkar försäljnin­gen inte den nya avdelninge­n, vars vårdplatse­r för covid-smittade ökar varje dag.

Hur länge tänker ni att avdelninge­n kommer att finnas?

– Vi följer läget i regionen och planerar att ha avdelninge­n för covid-vård så länge det finns ett behov av särskilda vårdplatse­r.

Bårhus på plats

Samtidigt har det upprättats ett bårhus på Bromma sjukhus på uppdrag av Region Stockholm.

– Dessvärre måste vi anta att fler människor kommer att avlida till följd av covid-19. Därför har regionen beslutat att öka antalet bårhusplat­ser bland annat vid Bromma sjukhus, säger Hanna Fellenius, pressekret­erare på Region Stockholm.

Totalt finns det 68 platser att tillgå.

Vi vårdar covidpatie­nter isolerat från andra geriatrisk­a patienter.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? ISOLERAT. En ny coronaavde­lning har upprättats på Bromma sjukhus. Den kommer att vara öppen så länge behovet finns.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON ISOLERAT. En ny coronaavde­lning har upprättats på Bromma sjukhus. Den kommer att vara öppen så länge behovet finns.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden