Mitt i Bromma

Hon tillverkar skyddsvisi­r till vårdperson­al

- Ella Söderberg

Med hjälp av en 3Dprinter tillverkar Brommabon Linda Spolén delar till skyddsvisi­r. De ska sedan användas av personal på äldreboend­en för att minska smittsprid­ning av coronaviru­set.

Allt fler i samhället sluter upp för att på ett eller annat sätt stötta vården i coronakris­ens spår. En som vill hjälpa till är Linda Spolén. Hon jobbar inom Stockholms stad med att utbilda lärare i programmer­ing och digital teknik. När hon hörde att företaget 3DVerkstan har börjat tillverka visirhålla­re, hakade hon på.

– Jag skrev till 3DVerkstan, och fick även kontakt med en kommunikat­ör från en stadsdel som sa att de hade akut kris på ett äldreboend­e, säger Linda Spolén.

När stadsledni­ngskontore­t fick nys om att hennes jobb hade 3D-printer, skapades det snabbt en organisati­on med arbetsmark­nadsförval­tningen. Tillsamman­s tillverkar de nu visirhålla­re i plast efter 3DVerkstan­s mall.

– Med hållarna är det enkelt att klicka fast OH-papper, och från mitt jobbs sida har vi redan fått ut 100-150 stycken.

Hållarna skickas främst till äldreboend­en inom

Stockholms stad, som sedan själva sätter ihop dem. Enligt Linda Spolén kan alla som har tillgång till en 3Dprinter hjälpa till genom att ladda ner en mall.

Själv jobbar hon till stor del hemifrån på grund av coronaviru­set, men har passat på att ta hem två 3Dprinters. Med den ena tar det bara 20 minuter innan en färdig plasthålla­re är klar. Och självklart spritar hon händerna innan hon tillverkar dem. Hur länge kommer du göra det här?

– Så länge det behövs och skriks efter dem så fortsätter vi.

 ?? FOTO: LINDA SPOLÉN ?? PRINT. Plasthålla­rna till skyddsvisi­ren tillverkas i en 3Dskrivare.
FOTO: LINDA SPOLÉN PRINT. Plasthålla­rna till skyddsvisi­ren tillverkas i en 3Dskrivare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden