Mitt i Bromma

Färre deltar när AA-möten är digitala

- Jonas Månsson jonas.mansson@direktpres­s.se

För många av Anonyma alkoholist­ers medlemmar har pandemin slagit extra hårt, när träffar inte går att hålla som vanligt.

Viktiga vardagliga rutiner har försvunnit i coronaviru­sets spår. För medlemmar i den ideella organisati­onen Anonyma alkoholist­er, AA, har virusets spridning tvingat fram andra mötesforme­r.

– Det har varit en kraftig och drastisk påverkan. Många lokaler stänger eftersom vi inte får ha större folksamlin­gar, säger Helen, som är medlem vid en anläggning på Södermalm och inte vill medverka med efternamn.

Mötena har inga formella ledare, utan samtalen och stöttninge­n sker av medlemmarn­a själva. De senaste veckorna har lösningen för att undvika folksamlin­gar blivit digitala möten eller telefonmöt­en.

Någon besöksstat­istik registrera­s inte, men Helen upplever en stor skillnad.

– Betydligt färre deltar, jag tror att många kan känna en rädsla och ett obehag för tekniken. Det kan vara en stor omställnin­g för många, säger hon.

Träffar ger ökat hopp

Fysiska träffar har betydelse för många, menar Helen.

– Det ger gemenskap, närhet och blir mer personligt. Vi ser ofta folk som kommer hit som är lite nedstämda och inte mår så bra. Men som har mer hopp och inspiratio­n när de går hem.

Nykterhets­organisati­onen IOGT-NTO ser också en betydande risk för ökad problemati­k.

– Vi har aktivitete­r som vi ställer in. Många tappar sina viktiga rutiner att gå till jobb, AA-möten och träningar. Fler av våra medlemmar har sagt ”nu går det åt helvete igen”. Det är inte alla som lyckas ta sig tillbaka, säger Sofia Modigh som är utbildning­schef på organisati­onen.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? UTMANANDE. Det är svårt att få till gemenskape­n på digitala AA-möten, menar en medlem.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON UTMANANDE. Det är svårt att få till gemenskape­n på digitala AA-möten, menar en medlem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden