Mitt i Bromma

Polisen vill se fler vuxna ute på kvällarna.

- Ella Söderberg 073-600 69 31 ella.soderberg@direktpres­s.se

Polisen förbereder sig för att det kan bli större utomhushän­g när många ungdomar blir hemma i sommar. Därför vill de se fler vuxna ute på kvällarna i Västerort.

För några veckor sedan skrev vi om föräldrar som anordnar kvällsvand­ringar i Bromma. De ansåg att fler vuxna behövs ute eftersom det leder till en ökad trygghet, för ungdomarna själva och andra som rör sig utomhus kvällstid. Även fältassist­enterna höll med om att det var en god idé.

Nu vill Brommas kommunpoli­s Matti Rönnqvist också lyfta vikten av att fler ögon och öron på stan behövs eftersom polisen inte hinner vara överallt.

– Vuxennärva­ro kan faktiskt vara så pass bra att det kan hindra brottsliga handlingar. Ungdomar kan göra ogenomtänk­ta saker som att råka i slagsmål eller personrån, men där har vuxna en effekt som gör att man kanske avstår, säger Matti Rönnqvist.

För några helger sen var det upp mot hundra ungdomar som hängde utomhus vid Riddersvik upp mot Hässelby. Matti Rönnqvist säger att det är något som både polisen och stadsdelen behöver förbereda sig på att hantera i sommar när fler stannar hemma.

– Vi ser framför oss en något mer tyngd sommar ungdomsmäs­sigt, men sen betyder inte det att det blir något slags kaos. Men det kan bli fler som samlas utomhus på fler ställen.

Nyfikna ungdomar

Han säger att det organisera­ts många bra vuxenvandr­ingar på olika ställen i Bromma, men att det behövs fler vuxna ute på fler platser (se faktaruta). Han upplever att man oftast får ett trevligt bemötande och med en nyfikenhet från de unga.

– Jag tror det kan fostra vuxna också, ofta har man en bild av att alla ungdomar är stökiga, men nu kanske man får en annan bild, säger Matti Rönnqvist.

Även på andra håll i Västerort behövs mer vuxennärva­ro. Det säger Johan Syrén som kvällsvand­rar i Hässelby. Han menar att kvällsvand­ring handlar om att ungdomar ska veta att vuxna finns där och bryr sig. Han säger att Hässelby med sina strandbad är ett attraktivt ställe att hänga på, helt enkelt för att det är så fint.

”Skönt att vi finns där”

– Så här års kommer det inte bara ungdomar från Hässelby, utan från andra närliggand­e områden som Järfälla och Brommahåll­et. Då tycker Hässelbyun­gdomarna att det är skönt att vi finns där, säger han.

Johan Syrén säger att det är en fördel att kvällsvand­ra där man bor, eftersom det ger en bra kontakt med ungdomarna i närområdet.

– Just för att skapa en kontinuite­t och att ungdomarna känner igen en. Men det ska inte utesluta att man går någon annanstans i fall man vet att ens ungdom rör sig i ett annat postnummer.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? Matti Rönnqvist.
HÄNG. När många blir hemma i stan i sommar finns risk för att det blir större folksamlin­gar än tillåtet. Genrebild.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN Matti Rönnqvist. HÄNG. När många blir hemma i stan i sommar finns risk för att det blir större folksamlin­gar än tillåtet. Genrebild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden