Mitt i Bromma

Nu startar arbetet med avloppstun­neln

Turerna kring den nya avsloppstu­nneln som ska leda Västerorts avloppsvat­ten till Sickla har varit många. Men nu börjar sprängning­arna i Smedslätte­n vilket medför ökad lastbilstr­afik.

- Ella Söderberg 073-600 69 31 ella.soderberg@direktpres­s.se

Förra veckan genomförde­s den första sprängning­en i Smedslätte­n för att ge plats åt en 14 kilometer lång avloppstun­nel. Arbetet innebär att lastbilar kommer köra skytteltra­fik genom Bromma.

Den nya avloppstun­neln ska leda Västerorts avloppsvat­ten från Bromma, under Mälaren, via Söderort och till slut hamna i ett utbyggt reningsver­k i Sickla, under Hammarbyba­cken. När tunneln väl är klar år 2026 kommer Bromma reningsver­k i Åkeshov att stänga.

På vägen till Sickla kommer totalt sex arbetstunn­lar att anläggas där tunnelmynn­ingar ska sprängas fram. Två av dessa ligger i Bromma, en i Åkeshov, som är startpunkt­en, och en i Smedslätte­n innan den dras vidare mot Hägersten.

I måndags förra veckan skedde första sprängning­en i Smedslätte­n. Enligt Eva Rådmark Herrder, kommunikat­ionsansvar­ig på Stockholm vatten och avfall, kan det bli en till två sprängning­ar per dag i fortsättni­ngen. Sprängning­arna kommer pågå i flera års tid, men ska inte höras lika tydligt ju längre in i tunnlarna man kommer.

– Sprängning­arna i Åkeshov kommer att börja om några veckor, på vår hemsida finns en karta där man kan se var och när det sprängs, säger hon.

Sprängning­arna i Åkeshov kommer att börja om några veckor.

Bergmassor­na lastas sedan på lastbilar inne i tunneln och fraktas iväg. Det innebär att Brommaborn­a kommer märka av en hel del trafik de kommande åren.

I Åkeshov kommer upp till 64 lastbilar per dag köras via Åkeshovsvä­gen söderut till Drottningh­olmsvägen. I Smedslätte­n kommer som mest cirka 75 lastbilar köras per dag österut via Alviksväge­n till Drottningh­olmsvägen.

Arbetet med tunnlarna kommer att utföras på vardagar mellan klockan 7 och 22.

I början kommer arbetena vara särskilt störande för de som bor i närområdet eftersom man arbetar ovan jord. När man väl kommer in en bit i berget kommer ljudet successivt minska. Efter att bergsmasso­rna fraktas bort är det dock dags för betongtran­sporter till tunneln.

– Det är väldigt skönt att vi nu är igång med alla delar av projektet. Det innebär att vi kommer kunna färdigstäl­la projektet enligt vår planering, säger Stefan Rosengren, projektche­f Stockholms framtida avloppsren­ing, på Stockholm vatten och avfalls hemsida.

 ?? FOTO: ANNA RÖNNQVIST ?? RENAS. 2026 läggs Bromma reningsver­k ned, och istället ska Västerorts avloppsvat­ten renas i den utbyggda Sicklaanlä­ggningen.
FOTO: ANNA RÖNNQVIST RENAS. 2026 läggs Bromma reningsver­k ned, och istället ska Västerorts avloppsvat­ten renas i den utbyggda Sicklaanlä­ggningen.
 ?? FOTO: KARIN NILSSON ?? 14 KILOMETER. Så lång blir den nya avloppstun­neln som ska gå under Mälaren.
FOTO: KARIN NILSSON 14 KILOMETER. Så lång blir den nya avloppstun­neln som ska gå under Mälaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden