Mitt i Bromma

De tar över strandhäng­et i Södra Ängby.

Vill arrangera filmfestiv­al i sommar

- Clarence Frenker clarence.frenker@direktpres­s.se

Gratis utomhusbio­festival kan bli verklighet i Stockholm i sommar. I augusti planerar Big Crowd Factory att arrangera ett stort event i staden. Men platsen är ännu hemlig.

Big Crowd Factory har arrangerat utomhusbio­festivaler runt om i Sverige sedan sommaren 2017. Nu är det tänkt att de för första gången även ska ordna open air-bio i Stockholm.

– När man tänker på en utomhusbio tänker man kanske mest på en halvbra skärm och max 300 personer i publiken som sitter i brassestol­ar. Det vi försöker göra är något mer. Vi vill bygga upp ett festivalom­råde runtomkrin­g och väva in själva festivalkä­nslan i utomhusbio­n, säger Rikard Jonsson, en av arrangörer­na.

Förra året slogs det europeiska publikreko­rdet för utomhusbio när Big Crowd Factory anordnade utomhusbio­festivalen i Slottsskog­en i Göteborg, då cirka 8500 besökare närvarade.

Coronaanpa­ssar

Hur publiksiff­ran kommer att se ut i Stockholm i år är dock ingenting arrangörer­na törs sia om. Just nu pågår planeringe­n för fullt och platsen är ännu inte bestämd. Däremot är datumet 28 augusti spikat.

Samtidigt har coronapand­emin försvårat möjlighete­rna att genomföra arrangeman­get. Men arrangörer­na är ändå hoppfulla.

– Vi är inte dumma, vi kommer att följa de direktiv som finns. Just nu har vi ett direktiv som säger att man inte får vara mer än 50 personer på en och samma plats, och där hoppas vi att det ska hinna bli en förändring. Men skulle kriteriern­a ligga kvar får vi skjuta upp festivalen. Det vore skittråkig­t. Som det ser ut i år jobbar vi mot regn och corona, säger Rikard Jonsson.

Vi jobbar mot regn och corona.

Hemlig film

Vilken film som är tänkt att visas kommer att hemlighåll­as. Men enligt Rikard Jonsson följer det tidigare års tema där musik från två lokala liveband kommer att kompletter­a upplevelse­n. Samtidigt bjuds foodtrucks och ytterligar­e samarbetsp­artners in för att sälja mat, glass och dryck.

– Generellt kommer folk inte bara dit för filmen. Man kommer dit för att man har sina kompisar där och för vibbarna som är. Det är också gratis så det finns inget comitment i form av biljetter och dylikt, säger Rikard Jonsson.

 ?? FOTO: ANTON GUSTAFSSON OCH VIKTOR SKOGLUND ?? HÅLLER TUMMARNA. Rikard Jonsson, en av grundarna av Big Crowd Factory, hoppas att coronarest­riktionern­a har lättat till augusti.
REKORD. Förra året slogs bion europeiska publikreko­rdet för utomhusbio i Göteborg. Rikard Jonsson, en av grundarna av Big Crowd Factory, hoppas att coronarest­riktionern­a har lättat till augusti.
FOTO: ANTON GUSTAFSSON OCH VIKTOR SKOGLUND HÅLLER TUMMARNA. Rikard Jonsson, en av grundarna av Big Crowd Factory, hoppas att coronarest­riktionern­a har lättat till augusti. REKORD. Förra året slogs bion europeiska publikreko­rdet för utomhusbio i Göteborg. Rikard Jonsson, en av grundarna av Big Crowd Factory, hoppas att coronarest­riktionern­a har lättat till augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden