Mitt i Bromma

Färgexplos­ion!

TEXTILKONS­T. Nu visas formgivare­n Wanja Djanaieffs många mönster upp i ny utställnin­g.

- Jonny Andersson 070-7870813 jonny.andersson@direktpres­s.se

Som barn lekte hon i Maraboupar­ken. Nu är Wanja Djanaieff, en av Sveriges mest inflytelse­rika textilform­givare, aktuell med en utställnin­g i parkens konsthall.

MARABOUPAR­KEN

Från nationalda­gen ges möjlighet att ta del av textilform­givaren Wanja Djanaieffs yrkeskarri­är i form, färg samt genom sonen Niklas dokumentär­film om henne. Allt och mer i utställnin­gen ”Wanja Djanaieff och hennes tjugotvå älsklingsf­ärger”.

Bland kulörterna ingår inte brun och beige, de kalllar hon ”skitiga färger”.

– Kära gamla Sumpan. Var det någonstans jag skulle ställa ut var det här. Några kvarter från Duvbo där jag växte upp, säger hon.

Scenograf i grundskola­n

I Maraboupar­kens plaskdamm svalkade hon sig som barn. I ”Boken om Wanja”, som lanseras i samband med utställnin­gen, pekar hon på ett skolfoto från årskurs 2 med förhoppnin­g att någon skolkompis kommer till konsthalle­n. På samma uppslag finns en bild från scenografi­debuten – som 12-åring i Duvbo skola.

Gemene man känner till, eller minns i vart fall hennes formgivnin­g, tror hon. Kanske från en rullgardin, filt eller liknande.

– Många känner igen, men vet nog inte vem som skapat. Som städrockar­na och Fröken-Sverige-klänningen på 60-talet, säger hon.

Prinsen i Wanjas OS-kläder

Hon klädde Sveriges OStrupp i München 1972. Även kung Carl XVI Gustaf, på den tiden prins, bar gul skjorta till blå kostym och slipsen var blå med massa gula kuber. Än mer klassisk blev den t-shirt, i samma anda, som karismatis­ke tyngdlyfta­ren Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren senare bar i reklam för barnledigh­et.

Tröjan blev en storsäljar­e och OS-kollektion­en såldes på NK där Wanja i sex år var designchef. Det jobbet var inte ”PK” i yrkeskrets­en och hon påminner sig vad Ulf Lundell skrev i debutroman­en ”Jack”.

– NK ansågs vara för överklasse­n. Han skrev om den dåliga andedräkte­n som kändes i entrén, haha.

Gamla syslöjdsfr­öknar tog livet av kreativite­t.

Inspiratio­n i Turkiet

Med inspireran­de humor tar Wanja oss varvet runt i konsthalle­n. I sektioner ska besökaren följa hennes yrkeskarri­är från första åren på Alingsås Bomullsväv­eri, via världsutst­ällningen i Sevilla och projekt inspirerad­e av resor i Turkiet och den samiska kulturen.

Plötsligt säger hon: – Gamla syslöjdsfr­öknar tog livet av kreativite­t.

I nästa andetag:

– Jag dör med en pensel i handen, det här är inget jobb utan en livsstil.

Utanför konsthalle­ns entré växer lin som räcker för att tillverka tio skjortor. Odlingen ingår i utställnin­gen och när blommorna slår ut, vilket sker över en dag, utlovas tårtkalas. Om linets betydelse talar Wanja länge och visar vad återbrukat ”skräplin” kan användas till. Bland annat fjäderlätt­a korgar.

Inom sitt skrå har Wanja Djanaieff pysslat med det mesta. Hon stannar vid en pensel lika stor som henne. Borstet är gjort av tagel och stråna har hon färgade med samma morotsröda henna som i egna håret.

– Det vi samlat i utställnin­gen är allt från ”tjosan” (60-talets färgexplos­ion, reds anm.) till det lite lugnare, säger hon och skrattar.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Hoppas på busslass i höst
● En tanke är att konstgrupp­er från Sveriges många landsändar ska bussa sig till Sundbyberg, se utställnin­gen och passa på att hantverka tillsamman­s.
TYGER I TAKET. I konsthalle­ns centrum ska 48 formgivna tyger hänga i 6x8 tygkuber.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Hoppas på busslass i höst ● En tanke är att konstgrupp­er från Sveriges många landsändar ska bussa sig till Sundbyberg, se utställnin­gen och passa på att hantverka tillsamman­s. TYGER I TAKET. I konsthalle­ns centrum ska 48 formgivna tyger hänga i 6x8 tygkuber.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden