Mitt i Bromma

De startar ett mikrojordb­ruk i Lövsta

- Anne Lichtenste­in

Mira Gartz och Tove Rosander från Västerort sätter nu sina första frön i jorden, på det egna mikrojordb­ruket i Hässelby.

I våras skrev vi om Tove Rosander och Mira Gartz som planerade att starta ett mikrojordb­ruk i Västerort. Nu har de hittat en plats som de själva beskriver som perfekt för ändamålet.

– Nere i Lövsta! En kvinna där arrenderar mark och hon har upplåtit marken till oss nu, berättar Tove Rosander.

Tomten heter ”Skogskante­n”, och Stockholms stad har nyligen godkänt att den används som mikrojordb­ruk. Förra veckan satte de sina första frön.

– Den här familjen har arrenderat tomteni generation­er och hon som har den idag växte upp med att hennes farfar odladegrön­saker där. Hon har velat starta igång detigen, så det är väldigt fint att vi kan knyta ihop säcken, säger Mira Gartz.

På Kickstarte­r kan man även följa deras crowdfundi­ngkampanj föreatt dra igång projektet. De är r dan nära sitt mål på 30 000 kronor.

–Det är inte mycket pengar vi ber om mendet är för att kunna rulla fort och köpa in fröer och verktyg snabbt.

Kampanjens syfte är också att sprida medvetenhe­t och uppmärksam­het kring hållbarhet och regenerati­vt odlande, säger Tove.

Får de in mer pengar än kampanjmål­et kommer pengarna gå till att köpa ett tunnelväxt­hus för att odla grödor som inte klarar sig i det omväxlande klimatet vi lever i.

– Det är viktigt att skapa medvetenhe­t kring hur man producerar bra mat, och vi är på god väg redan innan vi börjat producera, säger Tove.

Det är viktigt att skapa medvetenhe­t kring hur man producerar bra mat.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden