Mitt i Bromma

Släktforsk­ning förde Karen till Lillsjönäs gård.

- Ella Söderberg

Karen Mitchells släktforsk­ning förde henne hela vägen till Lillsjönäs gård. Här visade det sig att hennes föräldrar bodde under 1950-talet när gården var ett internatio­nellt kollektiv.

Karen Mitchell, som bor i England, gillar att släktforsk­a. För några veckor sedan googlade hon på Lillsjönäs gård, och hittade BrommaDire­kts artikel från mitten av maj där vi berättade att Stockholms stad säljer 1800-talsgården till högstbjuda­nde.

Anledninge­n till att hon googlade gården var att hennes föräldrar bodde här på 50-talet.

– Min mamma, Terry, var 20 år när kriget slutade, och hon ville se resten av världen. Hon reste runt i Sverige, men började få slut på pengar, och bestämde sig därför för att söka jobb i Stockholm, berättar Karen Mitchell.

Terry, som är från Skottland, fick jobb på Standard Radiofabri­k i Johannesfr­ed. Det var även här hon träffade

Karens pappa, Ray, som rest hit från England.

Tillsamman­s med en grupp personer bodde de i ett kollektiv på Lillsjönäs gård. Under somrarna fungerade gården som ett internatio­nellt studenthem, men på hösten stängde det, men hade fortfarand­e öppet för mindre grupper.

– Så vintern 1951 bodde 24 personer där från olika länder, som Tyskland, Mexiko, Australien och Österrike, säger Karen Mitchell.

Åkte tillbaka flera gånger

Kollektive­t turades om med att städa och laga mat i det gemensamma köket. På dagarna jobbade de, många av dem på radiofabri­ken.

– Men på helgerna brukade de åka skridskor, besöka Gamla stan eller gå på opera. Ofta bjöd de även in en intressant svensk person som kunde berätta mer om den svenska kulturen.

Men våren 1952 började Lillsjönäs gård förbereda sig för att återigen öppna upp som studenthem. Kollektive­t visste att det var dags att flytta. Så de fortsatte vidare och reste runt i Europa. Många av personerna i kollektive­t var volontärer som hjälpte till att bygga upp europeiska länder efter kriget, men Terry och Ray beslutade sig för att åka till London och gifta sig. Tre år senare föddes Karen.

– Mamma lider av demens nu, och hon kommer inte ihåg något. Men båda mina föräldrar har pratat så mycket om Lillsjönäs.

Föräldrarn­a besökte Sverige flera gånger efter det, och även Karen var med en gång när hon var liten. Tanken var att hon skulle åkt hit tillsamman­s med sin man bara för två veckor sedan, men på grund av coronapand­emin blev det inte av.

Vad skulle du helst se att det blir av Lillsjönäs gård?

– Jag hoppas de bygger lägenheter där, i så fall ska jag köpa en!

Vintern 1951 så bodde 24 personer där från olika länder.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? KOLLEKTIV. 24 personer från olika länder bodde i Lillsjönäs gård vintern 1951/1952.
FOTO: PRIVAT KOLLEKTIV. 24 personer från olika länder bodde i Lillsjönäs gård vintern 1951/1952.
 ??  ?? PAR. Ray och Terry Mitchell träffades när båda jobbade på Standard radiofabri­k i Johannesfr­ed.
MOR OCH DOTTER. Terry och Karen Mitchell idag.
PAR. Ray och Terry Mitchell träffades när båda jobbade på Standard radiofabri­k i Johannesfr­ed. MOR OCH DOTTER. Terry och Karen Mitchell idag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden