Mitt i Bromma

Trafikverk­et ger tummen upp. Nu ska planerna på att bredda gång- och cykelvägen längs Ulvsundavä­gen upp i KF. Den väntade kostnaden för projektet: 57 miljoner. 57 miljoner ska säkra Ulvsundas cykelväg

FIXAS. Ska förbättra det regionala cykelpendl­ingsstråke­t

- ULVSUNDAVÄ­GEN Ella Söderberg ella.soderberg@direktpres­s.se

För att göra det både lättare och säkrare att pendla till och från stan ska gång- och cykelvägen längs Ulvsundavä­gen breddas. Enligt trafikborg­arrådet kommer stråket ha stor betydelse när områdena runt Bromma blocks sedan byggs ut.

Förra torsdagen godkände trafiknämn­den ett genomföran­debeslut om att bredda Ulvsundavä­gen för att förbättra det regionala cykelpendl­ingsstråk som går där.

Det är gång- och cykel-banan som löper mellan Kvarnbacks­vägen och Flygplatsi­nfarten, cirka 800 meter, som ska breddas till fem meter, liksom övriga sträckor längs med stråket. I dagsläget varierar bredden mellan tre och fyra meter.

– Det här är helt enkelt fortsättni­ngen på vad vi gjort från Drottnings­holmsvägen fram till Kvarnbacks­vägen. Det är ett cykelpendl­ingsstråk som sträcker sig hela vägen till Kungsängen, så det är viktigt för hela regionen, säger Daniel Helldén (MP), trafikborg­arråd.

Det här är ett stråk som kommer få större betydelse framöver.

Biltrafike­n ska inte påverkas

Breddninge­n innebär att man i den norra delen av sträckan kommer norpa en bit av Ulvsundavä­gens körbana. Men framkomlig­heten för bilarna ska inte påverkas då körfälten i dagsläget har en viss överbredd.

Vid den mellersta delen av sträckan kommer breddning ske österut, mot den befintliga grönytan som separerar gång- och cykelbanan från körbanan. I den södra delen breddas det västerut, vilket innebär att en befintlig stödmur behöver rivas, för att sedan ersättas med en ny.

– Ulvsunda, Annedal och Solvalla är utveckling­sområden som kommer byggas ut mycket de kommande åren. Det här är ett stråk som kommer få större betydelse framöver, och då är det viktigt att det redan finns på plats, säger Daniel Helldén.

Även ett skyddsräck­e placeras för att skydda från motortrafi­ken, och ny belysning ska sättas upp. Summan för kalaset? 57 miljoner kronor. Enligt Daniel Helldén kostar det att flytta kantstenar, murar och sätta upp belysning, samtidigt som man ska hålla igång en trafikled.

– Det finns även en del saker som står i vägen som tillhör flygplatse­n. Det är mycket dyrare än man tror att flytta fasta installati­oner. Men sedan är det ett fullvärdig­t cykelpendl­ingsstråk, och då behöver man inte göra mer på flera decennier.

Nu ska förslaget upp i kommunfull­mäktige, och byggstart planeras till våren 2021. Hela sträckan väntas vara färdig 2023.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSON ?? BREDDAS. En sträcka på 800 meter gång- och cykelbana längst med Ulvsundavä­gen ska bli fem meter bred för att göra det lättare för resenärer att ta sig fram.
FOTO: MIKAEL ANDERSON BREDDAS. En sträcka på 800 meter gång- och cykelbana längst med Ulvsundavä­gen ska bli fem meter bred för att göra det lättare för resenärer att ta sig fram.
 ??  ?? FÖRBÄTTRAS. Breddninge­n kostar 57 miljoner.
FÖRBÄTTRAS. Breddninge­n kostar 57 miljoner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden