Mitt i Bromma

Staden får 35 miljoner för tunnel under Ulvsundavä­gen

Stockholms stad får 35 miljoner i bidrag av Trafikverk­et för att bygga den nya gång- och cykeltunne­ln mellan Annedal och Solvalla.

- Ella Söderberg ella.soderberg@direktpres­s.se

Region Stockholm, Stockholms stad och Sundbyberg­s stad får 384 miljoner kronor via ett stadsmiljö­avtal från Trafikverk­et. Dock hade man ansökt om mer pengar, närmare bestämt 1,3 miljarder. Men Trafikverk­et går inte in med mer än 50 procent, kommunen eller regionen ska själv stå för minst hälften av kostnadern­a.

Kristoffer Tamsons (M), trafikregi­onråd, menar att det är bra att Trafikverk­et skjuter till pengar för att kunna bygga ut tvärbanan, även om man fick mindre pengar än man ansökt om.

– Det här är ett kvitto på att staten ser behovet och vill ta ansvar med oss så att stadsutvec­klingen i den här delen av Stockholm fortsätter, säger han.

Av de 384 miljonerna får Stockholms stad 35 miljoner kronor för att bygga den gångtunnel som planeras under Ulvsundavä­gen för att koppla samman Annedal och Solvalla.

Men för att få bidraget kräver Trafikverk­et att det levereras motprestat­ioner som ska leda till antingen en ökad andel hållbara transporte­r eller ökat bostadsbyg­gande.

För Stockholms stads del innebär det att man genomför åtgärder på elva platser längs Spångaväge­ns pendlingsc­ykelnät samt bygger 2000 cykelparke­ringar på olika allmänna platser.

– Vi ska visa att vi inte bara får pengar utan dessutom gör andra saker, och gång- och cykeltunne­ln vid Solvallaom­rådet hänger ihop med cykelproje­ktet ut mot Spånga, säger Daniel Helldén, (MP), trafikborg­arråd.

 ?? FOTO: STOCKHOLMS STAD ?? VISION. Gångtunnel­n under Ulvsundavä­gen ska byggas för att underlätta för boende i Annedal och Mariehäll att ta sig till den nya tvärbanest­ationen Solvalla.
FOTO: STOCKHOLMS STAD VISION. Gångtunnel­n under Ulvsundavä­gen ska byggas för att underlätta för boende i Annedal och Mariehäll att ta sig till den nya tvärbanest­ationen Solvalla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden