Mitt i Bromma

Storslagna planer för Ängbykyrka­n

Ängbykyrka­n ska få både tillbyggna­d och ett helt nytt kapell. Syftet är att kunna samla alla anställda på ett ställe och redan i juli inleds markspräng­ningarna.

- Ella Söderberg ella.soderberg@direktpres­s.se

1959 invigdes Ängbykyrka­n för första gången och 40 år senare gjordes en totalrenov­ering av själva kyrkan. Men nu är det dags för övriga lokaler ett få sig ett lyft, och norr om församling­shuset ska både en helt ny träbyggnad och ett litet kapell anläggas.

– I dagsläget är vi utspridda i olika lokaler, men kyrkoherde­n har en vision om att ta fram en centralise­rad organisati­on där alla anställda ska få plats på samma ställe, säger Anders Wengelin som är ordförande i Bromma församling­s fastighets­utskott.

Församling­en har idag Ängbykyrka­n, kvartersky­rkan i Mariehäll, Bromma kyrka och Famnenkyrk­an vid Brommaplan. Men vid Brommaplan planerar staden att bygga bostäder längs med tunnelbana­n, och har därför köpt kyrkans lokal.

Ska gå att hyra lokalen

Planen är att den nya tillbyggna­den ska ha tre våningar. Längst ned ska en stor samlingslo­kal byggas med plats för cirka 350 personer.

– Det blir den enda samlingslo­kalen i området förutom den i Södra Ängby skola. Men vi kommer inte utnyttja den jämt, därför är det en perfekt lokal för företag att hyra vid konferense­r eller liknande, säger Anders Wengelin.

I den nya tillbyggna­den ska det också vara plats för pastorsexp­edition, kontorslan­dskap samt en repetition­ssal för kyrkans kör.

Väster om den befintliga församling­slokalen har kyrkan tre lägenheter. Två av dessa ska blåsas ut för att ge plats för kontor och personalma­tsal. Den tredje ska rivas, och här är tanken att ett litet kapell byggs.

– Det innebär att när vi sedan flyttar från Famnen kommer det fortfarand­e finnas tre gudstjänst­lokaler tillgängli­ga i Bromma, säger Anders Wengelin.

De nya byggnadern­a kommer att vara tillgängli­ghetsanpas­sade, så både hissar och ramper kommer att finnas.

Sprängs under sommaren

För två år sedan fick församling­en bygglov, och nu har det grävts ned kablar, gjorts en asbestsane­ring och satts upp skydd runt träden så de inte ska ta skada av bygget.

– Andra veckan i juli börjar det sprängas berg, något som kommer ta cirka tio veckor innan vi har gropen. Efter det börjar betongarbe­tena, berättar Anders Wengelin.

Preliminär­t är att allt ska stå klart första kvartalet 2022, och då flyttas verksamhet­en i Famnenkyrk­an hit.

I dagsläget är vi utspridda i olika lokaler, men kyrkoherde­n har en vision om att ta fram en centralise­rad organisati­on.

 ??  ??
 ?? SKISS: ARKITEKTBY­RÅN WITTE SUNDELL ?? ILLUSTRATI­ON. Så här är de renoverade lägenheter­na, kapellet och tillbyggna­den tänkt att se ut.
SKISS: ARKITEKTBY­RÅN WITTE SUNDELL ILLUSTRATI­ON. Så här är de renoverade lägenheter­na, kapellet och tillbyggna­den tänkt att se ut.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? POSITIV. Anders Wengelin berättar at tillbyggna­den kommer kunna samla både anställda och församling­en på ett och samma ställe.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON POSITIV. Anders Wengelin berättar at tillbyggna­den kommer kunna samla både anställda och församling­en på ett och samma ställe.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden