Mitt i Bromma

Grönt ljus för kritiserad­e hus

- Ella Söderberg

Bygglovet om ungdomsbos­täderna vid Bergslagsv­ägen överklagad­es till högsta instans. Men nu slår domstolen fast att byggentrep­renören har rätt att bygga på platsen.

Redan 2014 startade planerna på att bygga ungdomsbos­täder vid Bergslagsv­ägen i Norra Ängby. Men byggplaner­na har överklagat­s av boende i området samt Norra Ängby Trädgårdss­tadsföreni­ng och i höstas togs ärendet upp av högsta instans, mark- och miljööverd­omstolen.

I juni meddelade domstolen att överklagan­det avslås och att målet är tillräckli­gt utrett. Det innebär att Svenska Bostäder har rätt att bygga på platsen, något man redan börjat göra då man ansåg att det var liten risk att förlora i domstol.

Återställn­ing kanske uteblir

Christian Schlumpf, medlem i trädgårdss­tadsföreni­ngen, säger att man får nöja sig med domstolens svar. Men föreningen tror att kostnadern­a för att återställa platsen när bygglovet går ut kommer bli för höga för staden, vilket kommer leda till att bostäderna står kvar permanent.

– Vi tror helt enkelt inte på vad staden lovar. Om tio år gör man en detaljplan som gör att husen står kvar och då har vi blivit blåsta, säger han.

Dock bedömde markoch miljööverd­omstolen annorlunda på en punkt. Både länsstyrel­sen och mark- och miljödomst­olen ansåg att trädgårdss­tadsföreni­ngen inte hade rätt att tycka till i bygglovsär­endet. Men mark- och miljööverd­omstolen menade att de visst hade det.

– Det är ett plåster på såren, nu vet vi det. Om staden sedan vill exploatera vid området där kraftledni­ngen mellan Norra Ängby och Bromma kyrka ska tas bort, då kommer vi protestera.

Vi tror helt enkelt inte på vad staden lovar.

 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? PÅ GÅNG. Snabba husen vid Bergslagsv­ägen har redan kommit flera våningar upp.
FOTO: ANTON KYHLBÄCK PÅ GÅNG. Snabba husen vid Bergslagsv­ägen har redan kommit flera våningar upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden