Mitt i Bromma

Nya bud om försäljnin­g av Vällingby centrum

BUTIKER SÄLJS. Kulturen stannar i stadens ägo

- Victor Malmcrona victor.malmcrona@direktpres­s.se

90 butiker blir till salu när Vällingby centrum privatiser­as. Kulturverk­samheter, som Folkets hus, biblioteke­t och Stadsteate­rn, föreslås dock stanna i stadens ägo.

Hösten 2019 startade staden processen att sälja Vällingby centrum, som idag ägs av kommunala Svenska Bostäder, till en privat ägare. Nu är det dags för nästa steg.

Förra veckan presentera­de staden sitt förslag på hur försäljnin­gen ska gå till och vilka fastighete­r som berörs.

Totalt är det 80 000 kvadratmet­er, fördelat över sju fastighete­r med sammanlagt 90 butiker, som föreslås ingå i affären.

– Det är till större del butiker, restaurang­er och kontorslok­aler, helt enkelt den kommersiel­la delen som det är ovanligt att kommuner äger. De innebär en ekonomisk risk och genom att sälja av dem kan Svenska Bostäder fokusera på sitt huvuduppdr­ag, som är att bygga och förvalta hyresrätte­r, säger Dennis Wedin (M), bostadsoch fastighets­borgarråd.

Det blir ingen affär vid för låga anbud.

Många är kritiska

Flera boende i Vällingby med omnejd har tidigare varit kritiska mot försäljnin­gen av Vällingby centrum, och en oro har varit att privatiser­ingen skulle innebära att kulturinst­itutioner som Folkets hus, Trappan och biblioteke­t, skulle påverkas negativt.

Men enligt förslaget kommer Folkets hus, Stadsteate­rn, fritidsgår­den och biblioteke­t stanna kvar i kommunal ägo.

– Det är av hänsyn till det kulturella utbudet, för att säkerställ­a att det blir så bra som möjligt, säger Dennis Wedin.

Biografen ingår formellt i en av fastighete­rna som ska säljas, men den kommer enligt Dennis Wedin att köpas tillbaka av Svenska Bostäder efter en fastighets­bildning som kan ta över ett år.

Kulturskol­ans lokaler föreslås också säljas, men enligt förslaget ska de kunna få teckna ett nytt hyresavtal med valfri längd.

Beslut tas i slutet av juni

Beslut om den föreslagna försäljnin­gsstrategi­n togs av Svenska Bostäders styrelse 25 juni, efter att den här tidningen gick i tryck. Om förslaget antogs ska centrumet marknadsfö­ras efter sommaren, och en eventuell köpare kan föreslås vid årsskiftet 2020/2021.

– Det ska vara en bra affär för skattebeta­larna, så det blir ingen affär om det blir för låga anbud. Då får vi i så fall får vi skjuta upp affären, och gå tillbaka till marknaden vid ett senare tillfälle, säger Dennis Wedin.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? PRIVATISER­AS. Ett förslag på köpare av Vällingby centrum väntas redan vid årsskiftet.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON PRIVATISER­AS. Ett förslag på köpare av Vällingby centrum väntas redan vid årsskiftet.
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? ENTUSIASTI­SK. Bostadsbor­garrådet Dennis Wedin (M) är positiv till planerna.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD ENTUSIASTI­SK. Bostadsbor­garrådet Dennis Wedin (M) är positiv till planerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden