Mitt i Bromma

Rekordfå inbrott i Brommas bostäder

I oktober anmäldes inte ett enda bostadsinb­rott. Både Grannstöds­gruppen och polisen tror att pandemin kan vara en förklaring. Samtidigt ökar antalet anmälda inbrott i källare och i bilar.

- Ella Söderberg

Under oktober skedde inte ett enda bostadsinb­rott i Bromma.

Något som både Grannstöd Bromma och lokalpolis­en tror har med pandemin att göra.

Inbrotten i villor och lägenheter har varit få hela 2020 i Bromma, men i oktober lyckades tjuvarna inte ta sig in i en enda bostad.

– Det har jag inte upplevt någonsin vad jag kan minnas. Jämfört med förra året har antalet inbrott minskat, men året innan det såg vi en kraftig ökning, säger Göran Erikson, vice ordförande i Grannstöd Bromma, en ideell förening som dagligen cirkulerar i området för att förebygga brott.

Grannstöd Bromma är ute med sin bil i princip varje vardag.

– När vi ser att det är mörkt i husen brukar vi lägga lappar där som uppmanar boende att se till att ha upplyst med hjälp av timers, så det ser ut som att någon är hemma. Tjuvar går hellre på ett mörkt hus än ett upplyst, säger Göran Erikson.

Han tror att de minskade antalet bostadsinb­rott har att göra med att fler arbetar hemma.

Det tror också kommunpoli­sen Anna Frej.

– Det är anmärkning­svärt att det skett noll inbrott, vilket är fantastisk­t att man ser en sådan extrem påverkan. Man vaktar sitt hus utan att man tänker på det, vilket är något positivt i den här pandemin, säger hon.

Fler inbrott i förråd

Men när fler håller sig hemma kan det innebära att tjuvarna börjat rikta in sig på andra mål. Antalet inbrott i flerfamilj­shusens källare och vindsförrå­d har nämligen gått upp. Samma gäller för bilinbrott.

 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? FÖREBYGGAN­DE. Göran Erikson är vice ordförande i Grannstöd Bromma, här tillsamman­s med Hans Björck, fotad vid ett tidigare tillfälle.
FOTO: YLVA BERGMAN FÖREBYGGAN­DE. Göran Erikson är vice ordförande i Grannstöd Bromma, här tillsamman­s med Hans Björck, fotad vid ett tidigare tillfälle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden