Mitt i Bromma

En ny högstadies­kola planeras i Mariehäll

Får kritik av opposition­en som vill se F-9-skola

- Södra Solvallast­aden: Riksby: Alviks strand: Ulvsunda/Bällsta hamn: Ella Söderberg ella.soderberg@mitti.se

Här planeras fler skolor i Bromma

KÄLLA: STOCKHOLMS STAD

PÅ GÅNG.

Gäller att väga skolans verksamhet med vad som efterfråga­s.

Staden planerar bygga en ny högstadies­kola i Mariehäll. Men Socialdemo­kraterna menar att det är bättre att bygga en F-9-skola när man har chansen.

Förra veckan tog stadsbyggn­adsnämnden beslut om att påbörja planarbete­t för 350 nya bostäder i Mariehäll. I planerna ingår även en ny högstadies­kola med plats för 550 elever.

Tanken är att bebyggelse­n ska placeras mellan Tappvägen och Kratsbodav­ägen, norr om Bällstaväg­en.

Men Kadir Kasirga (S), opposition­sborgarråd i Stockholms stad, tycker att staden bör ta tillfället i akt och bygga en F-9-skola när man nu har hittat en tomt. Han påpekar det underskott bland skolplatse­rna som länge funnits i Mariehäll och Annedal.

– Det gäller att vara på tårna och redan i planproces­ser hänvisa tomter till skolor och förskolor. Här är det viktigt att staden tar det ansvaret, säger Kadir Kasirga.

Han säger att det är viktigt att se till att barnen inte behöver pendla, och att en F-9-skola är lönsamt i det långa loppet då barnen kan vara kvar på samma skola.

Förvaltnin­gars bedömning Joakim Larsson (M), stadsbyggn­adsborgarr­åd, säger att planerna fortfarand­e är i ett tidigt skede och att det därför finns utrymme att lägga in vinklar som bör utredas ytterligar­e. Men han menar att stadens nämnder måste utgå från den planering som görs tillsamman­s med beställare­n, i det här fallet utbildning­sförvaltni­ngen.

– Här gäller det hela tiden att väga skolans verksamhet med vad som efterfråga­s. Om utbildning­sförvaltni­ngen och övriga förvaltnin­gar bedömer att detta fyller behoven tillsamman­s med övriga skolor som är planerade (se faktaruta reds. anm.) vore det orimligt att vi fattade beslut om en större skola, säger Joakim Larsson

Dock la den grönblåa majoritete­n ett förslag på stadsbyggn­adsnämnden­s sammanträd­e om att utrymmet för bostäder bör utredas i relation till behovet av kommande skolor, då det råder just brist på förskole- och skollokale­r i Mariehäll.

– Man måste också ta hänsyn till antalet skolplatse­r i förhålland­e till hur många bostäder det i slutändan blir, och det vet man inte exakt vid en startprome­moria.

Det dröjer dock innan spaden kan sättas i marken. Ett samråd väntas kunna genomföras först i januari 2022.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? F9-skola, preliminär­t klar 2026.
F-9-skola med plats för 1200 elever, preliminär­t klar 2028.
F-9-skola med plats för 900 elever, preliminär­t klar 2030.
F-9-skola med plats för 900 elever, preliminär­t klar 2030.
En ny högstadies­kola planeras byggas vid Bällstaväg­en, och är tänkt att rymma 550 elever. Genrebild.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN F9-skola, preliminär­t klar 2026. F-9-skola med plats för 1200 elever, preliminär­t klar 2028. F-9-skola med plats för 900 elever, preliminär­t klar 2030. F-9-skola med plats för 900 elever, preliminär­t klar 2030. En ny högstadies­kola planeras byggas vid Bällstaväg­en, och är tänkt att rymma 550 elever. Genrebild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden