Mitt i Bromma

Bråk och trängsel vid fotbollspl­aner

OSÄMJA. Staden hotar att släcka ljuset

- Elina Lundberg

Bråk och trängsel har uppstått vid stans fotbollspl­aner när många lag vill fortsätta träna ute på grund av covid-19. Kan man inte samsas hotar staden att släcka belysninge­n så att ingen kan spela.

Så här års brukar barn- och ungdomfotb­ollen flytta in i hallar och gymnastiks­alar. Då blir också 50 av stadens fotbollspl­aner obokade och öppna för alla.

Men pandemin och det milda vädret har gjort att många lag fortsätter träna ute. Det har lett till trängsel och konflikter när flera lag kommer till planerna samtidigt, menar Daniel Engström, sportchef för Hammarbys knattefotb­oll.

– Det är olika föreningar som anser att de historiskt sett har rätt till planer i “sina” hemområden och så blir det dispyter. Det finns också barn och vuxna som vill spela spontanfot­boll som kan känna sig bortkörda när det kommer ett helt ungdomslag som säger att de vill träna, säger han.

Lagen delar på tider Hammarby har enats med andra föreningar om att dela på planer och tider på Södermalm och i Söderort. Så har också föreningar­na i Västerort gjort, enligt Calle Halvarsson, ungdomskon­sulent i Brommapojk­arna.

Fördelen är att lagen därmed slipper en bokningsav­gift till staden, men Calle Halvarsson ser också att det kan bli problem om krockarna med spontanfot­bollen blir många.

– Då får vi bekymmer för vi har så många lag som vill träna ute på grund av coronan och vädret. Vi måste nyttja spontanpla­nerna annars får vi inte ihop det, säger han.

För att underlätta för alla anser Hammarby att staden borde låta föreningar få bokade tider och låta planerna vara öppna för spontanspe­l resten av tiden.

Hotar att släcka ljusen

Men det är inte aktuellt, enligt idrottsför­valtningen. Går det att boka planerna kommer det att kosta och då kommer en förväntan att staden ska ploga, något det saknas resurser till, enligt förvaltnin­gen.

Lösningen är att alla samsas, annars kan staden släcka belysninge­n på planerna “och det drabbar i så fall alla”, skriver förvaltnin­gen i ett mejl till flera föreningar.

Camilla Hagman, kommunkati­onschef på idrottsför­valtningen, uppger att en nedsläckni­ng kan bli den yttersta konsekvens­en men att staden nu snarare vädjar till alla att förstå upplägget.

Föreningar anser att de historiskt sett har rätt till planer i ’sina’ hemområden.

 ?? FOTO: PETER GRÄNNBY/BYRD ?? KRÄVER LÖSNING. Daniel Engström, sportchef för Hammarbys knattefotb­oll, tycker föreningar ska få boka runt 70 procent av tiderna, och att planerna utöver det är öppna för spontanspe­l.
FOTO: PETER GRÄNNBY/BYRD KRÄVER LÖSNING. Daniel Engström, sportchef för Hammarbys knattefotb­oll, tycker föreningar ska få boka runt 70 procent av tiderna, och att planerna utöver det är öppna för spontanspe­l.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden