Mitt i Bromma

Ny förlossnin­g skjuts upp – igen

BARN. Kritik från barnmorske­förbundet

- Per Brandt per.brandt@mitti.se

Öppningen av en ny förlossnin­g på S:t Görans sjukhus skjuts upp – igen.

Beskedet får kritik från barnmorske­förbundet.

Ombyggnati­onen av S:t Görans sjukhus har pågått länge, där det bland annat byggs för en ny förlossnin­gsklinik med kapacitet för upp till 4 000 födslar per år. Men öppnandet har flyttats fram flera gånger – och nu är det dags igen.

Det senaste budet var att den skulle öppna 2022, men på kommande hälso- och sjukvårdsn­ämnd väntas Region Stockholm flytta fram öppnandet till 2026, något P4 Stockholm var första att rapportera.

Enligt Regionen är anledninge­n att förlossnin­gsprognose­rna har minskat och pandemins påverkan på ekonomin.

– Den kommer att behövas så småningom, men inte så tidigt som vi först trodde. Det handlar ju om att dels se till att vi kan bemanna den förlossnin­gsverksamh­et som vi har redan idag, men det är dels också en ekonomisk fråga förstås, att använda skattebeta­larnas pengar på ett klokt sätt, säger Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdsr­egionråd till P4 Stockholm.

”Pressat läge”

Enligt Regionen kommer det finnas en överkapaci­tet inom förlossnin­gsvården på cirka två procent fram till 2026, enligt den senaste nedskrivna prognosen.

Men den bilden delas inte av barnmorske­förbundet som är kritiskt till beskedet.

– Från januari till oktober i år är det 882 kvinnor som inte har fått plats på någon av våra förlossnin­gskliniker, utan de har tagits in fast det inte finns kapacitet att ta hand om dem. Det är ett väldigt ansträngt och pressat läge så gått som dagligen, dygnet runt. Vi har redan kris i förlossnin­gsvården och vi är rädda att den kommer bli värre, säger Elin Hallgren som är ordförande i Stockholms barnmorske­förbund till P4.

Den kommer att behövas så småningom, men inte så tidigt som vi först trodde.

 ?? FOTO: VILHELM STOKSTAD och PRESSBILD/ANNA MOLANDER ?? DRÖJER. En ny förlossnin­gsklinik på St Görans Sjukhus på Kungsholme­n skjuts på framtiden.
FOTO: VILHELM STOKSTAD och PRESSBILD/ANNA MOLANDER DRÖJER. En ny förlossnin­gsklinik på St Görans Sjukhus på Kungsholme­n skjuts på framtiden.
 ??  ?? Anna Starbrink (L).
Anna Starbrink (L).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden