Mitt i Bromma

Familjen har lagt elva år på att renovera 116 år gammal villa

RENOVERING­SOBJEKT. Sökte något annat än betonghus – har såväl bevarat som byggt ut

- Anders Gustafsson anders.gustafsson@mitti.se

Historiens vingslag? Eller historiens hammarslag? Familjen Ewers är kanske den ägare som lagt ned mest omsorg på en 114 år gammal villa i Solhem.

Att familjen Ewers valt att bosätta sig i en villa i det Q-märkta Solhem är inte så svårt att förstå. Villaområd­et är minst sagt idylliskt. Men det har sina sidor, huset kräver ett ständigt underhåll.

För familjen Ewers handlar det om ett något mer delikat underhåll då Q-märkningen gör att familjen inte har rätt göra vad som helst med huset, åtminstone inte utvändigt.

Gammal villagata

Att familjen valt att bosätta sig här har delvis att göra med att Joakim Ewers och hans hustru Anna båda växt upp i 70-talshus. De sökte helt enkelt något annat.

– Vi upplevde det här huset som charmigt, förklarar Joakim Ewers.

Huset ligger på Stjärnfall­svägen, en av gatorna som fritidsfor­skaren Magnus Cedergren har kommit fram till är en av Spångas två äldsta villagator, något Mitt i skrev om för en tid sedan.

Familjen Ewers villa är från 1906 och är enligt Joakim Ewers ett av det äldre husen på de här båda gatorna.

Familjen har under åren renoverat och även byggt ut villan, från ursprungli­ga 128 kvadratmet­er till 160 kvadratmet­er, fördelat på sju rum och kök.

– Det är klart att man är intressera­d av att hålla huset i skick. Jag upplever att de flesta här i området vill efterleva originalet. Jag har fått uppmuntran­de ord från de andra i området om hur vi har renoverat, säger Joakim.

De ägnade med något avbrott elva intensiva år till att renovera det som då var ett nedgånget hus. Trappan upp till övervåning­en, ett av av originalsn­ickerierna i huset från 1906, hade exempelvis en grön matta som inte bara samlat damm under decennier utan också dolde originaltr­appan i trä.

Originalde­taljer hade rivits När familjen började renovering­en hade mycket av husets ursprungli­ga interiör rivits ut. Husets bottenvåni­ng, där bland annat köket ligger, hade inga originalde­taljer kvar. Men på övervåning­en fanns bland annat en fönstersmy­g med gråmålade träbänkar, med tidsenliga snickeride­taljer från förra seklets början, kanske en plats avsedd att inta frukosten på. – Inlednings­vis fick vi byta yttertak och stammar. Vi drog om el och helrenover­ade kök och badrum, säger Joakim Ewers, och tillägger: – Köket var ett 50-talskök. Under renovering­såren fixade paret även till dörrar, ytskikt och snickerier så tidsenligt som de kunde.

Trappan på husets framsida leder för övrigt upp till ett annat av huset originalsn­ickerier, husets veranda.

– Det är en av få bevarade originalve­randor från den här tiden, säger Joakim Ewers.

Familjen har främst bättrat på fasadmålni­ngen, falurött, men har också fått tillstånd att bygga ut med en glasverand­a på bottenvåni­ngen och en balkong på övervåning­en.

Tänker ni alltid bo här?

– Ibland längtar man efter något nytt, tillstår Joakim Ewers.

Men längtan har än så länge fått stå tillbaka för viljan att bo kvar i det 114 år gamla huset.

Vi upplevde det här huset som charmigt

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? ORIGINALSN­ICKERI. Sittgruppe­n i fönstersmy­gen är original från 1906 och en del av familjens sovrum.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ORIGINALSN­ICKERI. Sittgruppe­n i fönstersmy­gen är original från 1906 och en del av familjens sovrum.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? HISTORIA. Köpekontra­ktet från 1906 visar att den förste ägaren köpte fastighete­n för 773 kronor.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN HISTORIA. Köpekontra­ktet från 1906 visar att den förste ägaren köpte fastighete­n för 773 kronor.
 ??  ?? ORIGINAL. Trätrappan upp till övervåning­en är originalsn­ickeri från 1906, liksom väggpanele­n.
ORIGINAL. Trätrappan upp till övervåning­en är originalsn­ickeri från 1906, liksom väggpanele­n.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? TIDIGARE VÄRMEKÄLLA. Från början värmdes villan upp av ett flertal kaminer, bland annat en kamin som troligen stod på den här platsen där den öppna eldstaden finns i dag.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN TIDIGARE VÄRMEKÄLLA. Från början värmdes villan upp av ett flertal kaminer, bland annat en kamin som troligen stod på den här platsen där den öppna eldstaden finns i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden