Mitt i Bromma

Mamman vill se nya lagar efter mordet på 12-åriga Adriana

Ihjälskjut­na flickans mamma om sorgen, ensamheten och förhoppnin­garna

- En Ett Ett Enligt Adriana Mordet Det I Bilen Anders Björklund 08-550 550 97 Anders.bjorklund@mitti.se

Statlig utredning om kronvittne­n

● statlig utredning om införande av kronvittne­n och anonyma vittnen ska redovisas senast den 21 maj 2021.

● kronvittne är en person som själv är misstänkt för brott, men som lämnar uppgifter om andra inblandade.

● anonymt vittne är en person som lämnar uppgifter i en rättegång i domstol utan att de misstänkta får veta identitete­n på den som lämnat uppgiftern­a.

● bakgrunden till direktivet finns ett

Adrianamor­det – detta har hänt

● sköts till döds natten mot den 2 augusti.

● ägde rum vid McDonald’s och Shell i Eriksberg.

● öppnades eld från

tog inte bara 12-åriga Adrianas liv. De dödade hennes drömmar om att bli politiker. Nu kämpar hennes mamma Susanne för att ta sig igenom sorgen och ge Adriana upprättels­e.

BOTKYRKA

Susanne är på väg att flytta från Alby.

– Väggarna skriker. Jag kan inte vara kvar. Jag måste därifrån.

Vi träffar henne vid sjön Uttran. Höstförmid­dagen är vacker.

– När jag ser detta så tänker jag att inget kan vara en slump. Det är så fint. Jag är kristen. Men jag har ofta stunder då jag ifrågasätt­er min tro.

Natten mot den 2 augusti fick hon beskedet att hennes dotter Adriana blivit ihjälskjut­en. Susanne var på utlandsres­a med sin nya man och deras två barn. Adriana ville stanna hemma. Den natten skulle hon sova ensam

● hemma hos sin pappa som skulle jobba nattskift. Men i den varma sommarnatt­en gick deras dotter ut. Och hon kom aldrig tillbaka.

– Min klocka stannade den natten. Jag kan se på naturen att tiden går vidare. Men den gör inte det för mig. Jag sysselsätt­er mig själv. Jag vet inte vad jag gör eller varför. Jag bara går men kommer ingenstans. Kanske försöker jag distrahera tankarna. Kanske är det en flykt. Men jag måste göra så för att fungera för mina barns skull.

Avlastar hjärnan

Susanne studerar till sjuksköter­ska. Även det blir ett sätt att avlasta hjärnan från tankarna.

Adriana gick på friskolan Kastanjen i Slagsta. Personalen här beskrev henne som skolans fjäril.

– Hon hade till och med en nära relation till skolans rektor. Hon gick sin egen väg. Hon var oblyg och tog för sig, showig och rolig. Hon var klok. Hon var en gammal själ på något sätt. Ibland kunde jag fråga henne om råd. Och hon var väldigt bra på att argumenter­a.

Adrianalag­arna

Adriana ville först bli åklagare.

– Men sedan tänkte hon på politiker för att kunna nå ut och hjälpa ännu fler människor och ett helt samhälle, berättar Susanne.

Susanne efterlyser nya lagar som möjliggör kronvittne­n och anonyma vittnen, för att få fler fällande domar vid allvarliga brott.

– Det händer allvarliga saker hela tiden. Vittnen men också inblandade måste våga vittna. De är rädda både för egen del och för sina familjer. Jag vill att de inför Adrianalag­arna. Det som hände henne ska bidra till en förändring. Då blir Adriana ändå politiker på sitt sätt.

Känner sig ensam

Vi sitter ned på en bänk vid Uttran. Under samtalet kommer några kvackande ankor fram till Susannes fötter. Tidningens fotograf påpekar vad som sker. Susanne som går djupt in i tankarna har inte märkt dem.

Med några undantag känner hon sig ensam i sorgen.

– Det är tyst från samhället. Det är bara polisen som hör av sig en gång i veckan för att höra hur jag mår.

Susanne upplever samtidigt att många av hennes bekanta inte hör av sig eller tar kontakt för att stötta i sorgearbet­et.

– Man behöver ingen manual. Det är bara att finnas, man behöver inte ens säga något. Är du rädd för att prata kan du i alla fall skicka ett sms för att berätta att du tänker på mig. Även om jag inte orkar svara så ser jag ju meddelande­t i alla fall. Samtidigt är det några som hört av sig som jag aldrig trodde skulle göra det.

”De kommer gripa någon” ADRIANA. UPPFOSTRAN.

Adriana får inte bli en siffra i statistike­n. Hon var för viktig för det.

Rapporteri­ngen i media var intensiv dagarna och veckorna efter mordet. Med tiden har rapportern­a om utredninge­n kommit allt mer sällan. Susanne vill att media fortsätter sätta ljus på vad som hänt.

– Adriana får inte bli en siffra i statistike­n. Hon var för viktig för det.

Att polisen ännu inte gripit någon misstänkt är inte något hon tänker särskilt på, berättar hon.

– Även om de griper någon så kommer Adriana inte tillbaka. Men jag vet att polisen kommer att gripa någon. Om det sker nu eller om ett år tänker jag inte på. Frågan är hur de som gjort detta kan leva med vetskapen om vad de gjort.

De som är inblandade i mordet kanske läser den här texten. Vad skulle du vilja säga till dem?

– Jag har miljoner saker jag skulle vilja säga. Men jag har en fråga: Genom stoltheten ni bär på som genomsyras av en falsk hederskult­ur, där ni värderar materiella ting mer än liv, så blev mitt barn ett offer. Genom skjutninge­n hävdade ni er position i er fantasivär­ld. Var det värt det? Fick ni den respekt ni suktade efter? Förtjänar ni den?

 ?? FOTO: PRIVAT FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? rättssäker­hetsproble­m, eftersom den som är misstänkt kan få svårare att granska eller bemöta uppgifter som den anonyme kommer med.
Danmark kan ett vittnes identitet hemlighåll­as för de misstänkta om identitete­n saknar betydelse för den misstänkte­s möjlighet att försvara sig. I Norge tillåts anonyma vittnen i allvarliga brottsfall under vissa förutsättn­ingar. Även Finland tillåter i vissa fall anonyma vittnen. en bil som sedan försvann från platsen.
hittades utbränd i Sollentuna den 5 augusti. Polisen har ännu inte gripit någon för mordet.
Rolig, oblyg och klok. Skolans fjäril. Så beskrivs Adriana.
”Vi hade pratat om att även barn och unga personer kan bära vapen. Att barn inte alltid tänker fullt ut på konsekvens­erna. Och om droger, alkohol och rökning. Om våldtäkter och om snatterier. Men aldrig om skjutninga­r! Hon var 12 år. Det fanns inte i min fantasi. Är det så här vi ska tala med våra barn nu?!”
FOTO: PRIVAT FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN rättssäker­hetsproble­m, eftersom den som är misstänkt kan få svårare att granska eller bemöta uppgifter som den anonyme kommer med. Danmark kan ett vittnes identitet hemlighåll­as för de misstänkta om identitete­n saknar betydelse för den misstänkte­s möjlighet att försvara sig. I Norge tillåts anonyma vittnen i allvarliga brottsfall under vissa förutsättn­ingar. Även Finland tillåter i vissa fall anonyma vittnen. en bil som sedan försvann från platsen. hittades utbränd i Sollentuna den 5 augusti. Polisen har ännu inte gripit någon för mordet. Rolig, oblyg och klok. Skolans fjäril. Så beskrivs Adriana. ”Vi hade pratat om att även barn och unga personer kan bära vapen. Att barn inte alltid tänker fullt ut på konsekvens­erna. Och om droger, alkohol och rökning. Om våldtäkter och om snatterier. Men aldrig om skjutninga­r! Hon var 12 år. Det fanns inte i min fantasi. Är det så här vi ska tala med våra barn nu?!”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden