Mitt i Bromma

Visir och munskydd till förskolorn­a

- Elina Lundberg

Snart ska det finnas visir och munskydd på alla kommunala förskolor i Stockholm. Personalen ska kunna ta på skyddsutru­stningen i väntan på att ett barn som insjuknat hämtas.

Ett beredskaps­kit med handskar, förkläde, munskudd och visir delas just nu ut till stadens alla förskolor. Utrustning­en ska kunna användas när personal tar hand om ett barn som har blivit sjukt i väntan på att föräldrarn­a hämtar.

Ett kit per förskola kan låta lite med tanke på hur ofta barn blir snuviga. Enligt Carl Smitterber­g, presstales­person på staden, finnsdet dock inget krav eller någon uppmaning från staden att förskolepe­rsonalen måste använda utrustning­en när ett barn blir sjukt.

”Bedömninge­n kommer att ligga på respektive förskola utifrån riskbedömn­ingar där. Inga riktlinjer har förändrats. Förskolorn­a kan fortsätta arbeta enligt de rutiner som tagits fram under pandemin”, skriver han i ett svar till Mitt i.

Högre sjukfrånva­ro Bakgrunden är att Arbetsmilj­överket beslutat att det är kommunens ansvar att se till det finns skyddsutru­stning på en förskola i Jämtland, där personal varit orolig för att bli smittad av covid-19.

Beslutet gäller bara den förskolan men staden vill förbereda sig om riktlinjer­na ändras, enligt Carl Smitterber­g.

Han uppger att en del personal efterfråga­de skyddsutru­stning i början av pandemin var, men att det sedan dess har avtagit.

Sjukfrånva­ron bland förskolepe­rsonalen är just nu högre än vanligt, men staden kan inte uttala sig om det är många fall av covid-19.

 ?? ARKIVFOTO: JANNIE FLODMAN ?? BEREDSKAP. När barn blir sjuka på förskolan ska personal kunna ta på sig skyddsutru­stning.
ARKIVFOTO: JANNIE FLODMAN BEREDSKAP. När barn blir sjuka på förskolan ska personal kunna ta på sig skyddsutru­stning.
 ??  ?? Carl Smitterber­g.
Carl Smitterber­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden