Mitt i Bromma

Min mamma planerar att göra mig helt arvslös

JURIDIK · Min syster får gåvor medan jag förkastas helt av vår mamma.

-

När pappa dog satt mamma kvar i orubbat bo. Jag och min syster är deras enda barn. Min livsstil förkastas då den är samkönad. Jag tror att mamma vill göra mig arvslös, kan hon det? Jag har också sett min syster få gåvor av mamma. Kan jag göra anspråk på värdet av dessa när mamma dör?

Man kan välja att testamente­ra bort hela eller en del av sin kvarlåtens­kap. Men man kan inte testamente­ra bort det man erhållit med fri förfogande­rätt. Eftersom er mamma ärvde er pappa med fri förfogande­rätt ska hans arv när hon går bort gå vidare till er. Så först och främst är ett testamente som testamente­rar bort arvsandele­n från er pappa ogiltigt i den delen.

Gällande arvsandele­n från er mamma kan hon testamente­ra bort den. Men bröstarvin­gar, som du och din syster är, har ett skydd mot detta. Du kan begära jämkning av testamente­t. Detta då det inkräktar på din rätt till laglott som är hälften av din arvslott.

Om vi antar att dina föräldrar ägde ungefär lika mycket när din pappa dog är hälften av vad din mamma har ett arv från din pappa. Så om din mamma exempelvis testamente­rar bort 100 procent av allt hon har till din syster har du dels rätt att få ut din halva av din pappas arv trots detta, alltså 25 procent av den totala egendomen. Och dels kan du begära jämkning av testamente­t gällande din mammas arv. Då din arvslott från din mamma ursprungli­gen är 25 procent av den totala egenedomen erhåller du 12,5 procent av hennes arv. Så i mitt exempel skulle du få ut 37,5 procent istället för de 50 procent du har rätt till enligt lag.

Gåvor som getts till en bröstarvin­ge, som din syster är, ska som huvudregel avräknas som förskott på dennes arv. Detta om inte annat har föreskrivi­ts eller om det måste antas inte ha varit förskott på arv. Om det finns gåvobrev och det står att gåvan inte ska vara förskott på arv så gäller det. Då ska gåvan inte dras av från gåvotagare­ns arvslott. Trots detta finns ett förstärkt laglottssk­ydd, som kan gälla om vissa kriterier är uppfyllda.

Du har alltså möjlighet att skydda ditt arv på många sätt.

 ??  ?? Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se
Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden