Mitt i Bromma

Vår demokrati är i fara – nu kan du rädda den!

- Amélie Reichmuth arbetssöka­nde och amatöridéh­istoriker.

Oavsett var i världen man tittar på just nu, känns det nästan omöjligt att behålla optimismen. Mänsklighe­ten är nämligen inte bara konfronter­ad med en pandemi och en klimatkris, utan också terrorism. Alla kriser ifrågasätt­er per definition vår identitet, såväl på individuel­l som på kollektiv nivå, och tvingar oss att ta svåra beslut för att hantera dem. Oberoende av om man kämpar mot covid, klimatkris­en, eller terrorism, är det egentligen kärnan av vår samhällsmo­dell som står på spel i alla fallen.

Dessa problem slår oss kollektivt hårt och hotar allt som har legat till grund för vår moderna stat: Att det endast sättet att hitta vägen fram till en ljusare framtid beror på att samla våra styrkor för att kunna hantera stora utmaningar, samt att tro att det som förenar oss är oerhört starkare än det som delar oss, eftersom vi är alla beroende av varandra.

Dessa djupa splittring­ar tar extrema proportion­er i dessa kristider, särskilt när politiken måste garantera både säkerheten och tryggheten av alla borgare å den ena sidan, utan att offra deras individuel­la rättighete­r å andra sidan. Det eviga dilemmat, nämligen frihet vs. säkerhet, är tydligen fortfarand­e en öppen fråga i år 2020.

Många av oss känner sig oroliga just nu, därför att vi har känslan att vi står maktlösa i en utsiktslös situation. Det är dock tvärtom: Var och en av oss bär ett individuel­lt ansvar, inte bara att skydda, utan också att förstärka vår samhällsmo­dell.

Det betyder alltså, att varje enskilt beslut vi tar som individer kan göra en positiv skillnad för alla.

Utöver detta handlar det också om att skicka ett politiskt budskap: Att vi som medborgare inte tar vår demokrati för givet, och att detta ansvar är allt för viktigt för att överlåta till politikern­a. Är du redo att ta denna kamp? Det är jag.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? TILLSAMMAN­S. Vi behöver varandra. Det är särskilt viktigt att inse det för att rädda demokratin, menar insändarsk­ribenten.
FOTO: MOSTPHOTOS TILLSAMMAN­S. Vi behöver varandra. Det är särskilt viktigt att inse det för att rädda demokratin, menar insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden