Mitt i Bromma

”Unga måste ta sitt ansvar”

FÅ HJÄLP. Digitalt stöd för unga som känner sig kränkta av polisen

- Läs mer om diskussion­en på Mitti.se & EttSthlm.se! #EttSthlm

– Klart det är kränkande att bli stoppad och visiterad inför alla du känner. Men ungdomarna behöver också förstå verklighet­en, säger kuratorn Cem Celepli Atci, som skapat en app där killar kan få hjälp att chatta bort sin ilska.

Text: Petter Beckman

När polisen trappar upp arbetet mot gängkrimin­aliteten uppstår ofta gnissel. Tonåringar i utsatta stadsdelar kan känna sig arga och maktlösa när de blir kontroller­ade bara för att de står på ett visst ställe.

Men att kalla det för rasprofile­ring och maktövergr­epp, det kan leda fel, tycker Cem Celepli Atci, socionom uppväxt i Flemingsbe­rg.

– Det är klart det känns kränkande att bli visiterad inför alla i sitt område. Det blir väldigt starka känslor. Den känslan är det viktigt att få ur sig, för att man ska kunna gå vidare.

– Men jag tycker ofta att man curlar ungdomarna för mycket. De måste lära sig förstå hur världen fungerar och hur deras eget ansvar ser ut, säger han.

Cem Celepli Atci har jobbat som skolkurato­r i norra Botkyrka och driver nu en digital kurator-tjänst, Snaptive, som han själv har utvecklat, där ungdomar kan chatta anonymt med utbildade kuratorer.

– Det blir en låg tröskel. Det gör att vi fångar upp killar som aldrig skulle boka en tid öppet. Ute på området måste de vara så macho. De vill inte gola ner sig själva. Men när du kan chatta anonymt, då kan du få utlopp för känslorna, säger Cem Celepli Atci.

Det kan handla om killar som har ångest efter att ha begått ett brott, eller som känner sig kränkta efter att ha blivit tagna av polisen.

– Vi fungerar som en slags samhällsvä­gledare. Vi kan prata om vad polisens uppgift är och om vad det betyder att bete sig normalt. Målet är att killarna ska få en bättre verklighet­suppfattni­ng, att de ska förstå att det finns fler perspektiv. Är det det du menar med att ta ansvar?

– Ja, att ungdomarna börjar reflektera kring samhället och kring hur de själva beter sig i olika situatione­r.

Ute måste de vara så macho. De vill inte gola ner sig själva.

berättar Cem Celepli Atci.

– Det berodde på vilka jag umgicks med. Många av mina kompisar höll på med kriminalit­et. Ungdomar förstår inte alltid de sambanden.

Häromvecka­n berättade vi om en 16-åring i Bredäng som blev visiterad för att han hade samma slags ränder på byxorna som en efterspana­d person.

– Jag skulle säga till den killen: varför blir du arg? Om polisen misstänker ett brott och du stämmer med signalemen­t är det deras jobb att kolla. Det vore värre om de inte gör det. Det kunde ju vara din egen mamma som blev utsatt, säger Cem Celepli Atci.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? GER RÅD.
Cem Celepli Atci.
FOTO: CLAUDIO BRITOS GER RÅD. Cem Celepli Atci.
 ??  ?? Under hans egen ungdomstid blev han själv ofta stoppad av polisen,
Under hans egen ungdomstid blev han själv ofta stoppad av polisen,
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden