Mitt i Bromma

Hon välkomnar alla Brommabor ”hem” till Ängby slott.

ETTÅRSJUBI­LEUM. Kafé och konstutstä­llningar bland 1600-talsinteri­ör

- Ella Söderberg ella.soderberg@mitti.se

Ett år har gått sedan Annika Magnusson slog upp portarna till sin verksamhet på Ängby slott. Här hoppas hon att alla ska känna sig som hemma.

NORRA ÄNGBY

I hallen ligger 13-åriga cockerspan­ieln Melvin och vilar i sin hundkorg. I kakelugnen sprakar elden och in till höger finns ett helt rum med tomtar och andra julprydnad­er.

Den 15 november var det ett år sedan ”Hemma hos Annika” slog upp portarna i Ängby slott. Det är Annika Magnusson som tillsamman­s med sin son Martin bedriver kafé, restaurang och inrednings­butik här.

– Min vision är att det ska vara som ett hem, mysigt och villkorslö­st, säger Annika Magnusson.

Tidigare drev de en nätshop och inrednings­butik i Täby, men fastnade för Ängby slott när fastighets­ägaren Stadsholme­n annonserad­e att de sökte efter en hyresgäst med målet att slottet, som då stått tomt i många år, ska vara öppet för allmänhete­n.

– Det är aldrig någon som bedrivit verksamhet här, tidigare var det scouter, Lottakåren och civilförsv­aret som brukade ha möten här.

Slottet lever vidare Annika Magnusson vill att gästerna ska få en upplevelse när de kommer till slottet. Hon har anordnat högläsning för barn, konstutstä­llningar och gräddat våfflor utomhus.

– Jag tycker jag har lyckats skapa mycket av det jag tänkt och den känsla jag vill ha. Men jag skulle kunnat ha gjort mer om det inte var för corona. Om det lugnar ner sig till våren planerar jag anordna allsångskv­ällar där vi grillar tillsamman­s, säger hon.

Slottet är över 300 år gammalt, och mycket av historien finns välbevarad i väggar och golv. Tar man stentrappo­rna upp till övervåning­en möts man av en sal med ett vackert stucktak, gjord av en italiensk stuckatör som också utfört arbeten på Drottningh­olms slott i början av 1700-talet.

Annika Magnusson säger att det är många gäster som frågar om slottets historia, och hon är själv övertygad som att det finns energier här som ger avtryck.

– Jag har fått höra att det förut bodde en familj här med sex barn och en hund, och ibland hör jag dem här, hur de tisslar och tasslar. Flera gamla Ängbybor har frågat om jag sett frun som brukade vinka från fönstret, och det har jag. Men de är snälla, och jag tar alltid hänsyn till den andra dimensione­n.

Coronaanpa­ssad miljö

I matsalen har några gäster satt sig med varsin kopp kaffe. Sedan coronapand­emin bröt ut har Annika Magnusson behövt tänka om, med avstånd mellan borden och möjlighete­n att sitta utomhus trots att temperatur­en börjar gå ner.

– Jag har bestämt mig för att ha julbord eftersom många har frågat om det. Men man får max vara sex personer runt bordet, och sällskapen går ensamma in i bufférumme­t med spritade händer och handskar. Folk har lärt sig att hålla avstånd, men det är en tuff tid för alla företagare.

Första advent kommer hon tillsamman­s med Norra Ängby trädgårdss­tadsföreni­ng sätta ut marschalle­r längs med allén ner mot Ängby torg, och ordna korvgrilln­ing.

– Jag jobbar för att det ska bli en oas på sikt. Jag gör det här med hjärta och för att få folk att stanna upp i sin tillvaro.

Ska vara som ett hem, mysigt och villkorslö­st.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? VÄLKOMNAR. För ett år sedan slog Annika Magnusson upp portarna till Ängby slott för allmänhete­n. Annika får ibland hjälp av sin familj med att driva verksamhet­en.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON VÄLKOMNAR. För ett år sedan slog Annika Magnusson upp portarna till Ängby slott för allmänhete­n. Annika får ibland hjälp av sin familj med att driva verksamhet­en.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? FRÅN SCRATCH. Ängby slott har både kafé och lunchresta­urang, och allt görs från grunden.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FRÅN SCRATCH. Ängby slott har både kafé och lunchresta­urang, och allt görs från grunden.
 ??  ?? INREDNING. Redan i mitten av oktober började Hemma hos Annika med försäljnin­g av julprydnad­er.
INREDNING. Redan i mitten av oktober började Hemma hos Annika med försäljnin­g av julprydnad­er.
 ??  ?? DEKORATIVT. Ängby slott har flera öppna spisar från slutet av 1600-talet.
DEKORATIVT. Ängby slott har flera öppna spisar från slutet av 1600-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden