Mitt i Bromma

Vit färg är uppåt väggarna – nu ska vi få in naturtoner i hemmen 2021!

Tusentals nya bostäder planeras i länet. Men byggs det verkligen utifrån behov? Mitt i:s bostadspan­el vill se större fokus på bostäder som människor med ”vanliga” inkomster har råd med.

- Sammanstäl­lning: Love Lind

BJÖRN WELLHAGEN. Vd, Mäklarsamf­undet.

Det behövs en blandning av ägt och hyrt boende i olika prisklasse­r.

MATILDA ADELBORG. Pressansva­rig, Blocket Bostad.

Det jag upplever saknas mest är bostäder som människor med vanliga löner faktiskt har råd med!

CLAUDIA WÖRMANN. Boendeekon­om, SBAB/Booli.

Bostäder som unga har råd att efterfråga. Bostäder som de som separerar har råd med.

STAFFAN TELL. Presstales­person, Hemnet.

Den mest utmanande situatione­n har människor som står långt ifrån bostadsmar­knaden.

– Stockholms län är landets tillväxtmo­tor och bostadsbeh­ovet är stort. Det behövs en blandning av ägt och hyrt boende i olika prisklasse­r. Det råder väldigt stor brist på villor och radhus och trycket är stort på de få objekt som kommer ut på marknaden.

– Många äldre som bor i småhus skulle vilja flytta till något mindre och mer anpassat, men känner sig hindrade bland annat på grund av reavinstbe­skattninge­n. Om äldre kunde flytta som de vill skulle småhusutbu­det öka utan att nya bostäder behöver byggas.

– Det jag upplever saknas allra mest är bostäder som människor med vanliga löner faktiskt har råd med! De senaste åren har det byggts en hel del lyxiga bostäder i centrala lägen. Som för all del är jättefina - men den som köper behöver ha en ganska fet plånbok.

– Vi behöver bygga mer blandat – olika bostadstyp­er och i olika lägen! Idag upplever jag att det byggs villaområd­en och lägenhetso­mråden, jag skulle gärna se att vi framöver bygger områden med olika upplåtelse­former och i olika storlekar – så att man kan bo kvar i samma område om livet förändras.

– Bostäder som den stora grupp unga har råd att efterfråga. Bostäder som den stora grupp som de som separerar har råd med. Individuel­la lösningar av bostadstyp­er för äldre. Enplanshus för äldre, radhus.

– Alla andra vill bo individuel­lt men när det handlar om bostäder för äldre ser bostäderna med få undantag likadana ut.

– Det finns en utbredd bostadsbri­st i Sverige i allmänhet och Stockholm i synnerhet. Den mest utmanande situatione­n har i många fall unga och människor som står långt ifrån bostadsmar­knaden. Att det behövs fler bostäder för människor med begränsade ekonomiska resurser finns det en stor enighet kring.

– Under det senaste året har det också blivit tydligt att antalet villor inte motsvarar efterfråga­n och utbudet har varit rekordlågt. Utifrån det kan man ta slutsatsen att det behövs byggas mer för vitt skilda målgrupper och behovet kommer sannolikt bestå under många år framöver.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden