Mitt i Bromma

Den olagliga skejtrampe­n i Traneberg har börjat rivas.

”Borde ha tagits ned för längesen”

- Ella Söderberg ella.soderberg@mitti.se

Tillåter man att någon gör det här utan lov, kanske det även dyker upp någon annanstans.

I flera års tid har skejtrampe­n under Tranebergs­bron varit ett tillhåll för brädåkare från hela Stockholm. Men nu har rampen börjat rivas.

Redan i våras flaggade Bromma stadsdelsf­örvaltning för att rampen, som är uppförd utan bygglov, skulle rivas. Beslutet väckte ilska bland många skejtåkare.

– Den här skejtrampe­n har ett fantastisk­t läge och är helt unikt i sitt slag, den är värd att skydda. Vi är många som åker dit om det regnar eftersom bron skyddar, sa Anna Östlund från Högdalens Skateboard­förening till Mitt i då.

Därför blev många skejtare glada när stadsdelen i slutet av mars beslutade sig för att skjuta upp rivningen på obestämd tid då man ansåg sig behöva utreda saken vidare ”efter att ha fått in nya uppgifter och synpunkter från vissa personer”.

Ska återställa­s till parkmark Men nu har lyckan vänt. Den 16 november anlände grävmaskin­er som började riva anläggning­en. Tiina Kaski Koivunen, enhetschef på lokal- och parkenhete­n i Bromma, säger att det handlar om ett olovligt ianspråkta­gande av parkmark.

– Vi träffade några av skejtboard­föreningar­na i våras och förklarade för dem varför den måste rivas. Vi har hela tiden efterlyst någon som är ansvarig för det här, men eftersom det är en otilllåten byggnation är det ingen som vill ge sig till känna, säger hon.

För några veckor sedan sattes en skylt upp om att den som vill göra anspråk på byggnadsma­terialet efter rivningen kan höra av sig till stadsdelsf­örvaltning­en. Men det har varit tyst.

– Tillåter man att någon gör det här utan lov, kanske det även dyker upp någon annanstans. Den här rampen borde ha tagits ned för längesen, jag vet inte varför man inte gjort det tidigare, säger Tiina Kaski Koivunen.

Platsen ska nu återställa­s till parkmark, och rivningen väntas ta två veckor att genomföra. Men stadsdelen har inga planer på att använda marken till något annat.

Skejtrampe­n har varit populär, planerar ni att bygga någon ny på en annan plats?

– Det har diskuterat­s om man kan anlägga en ny ramp, men vi vet inte om det blir just i Bromma. Vi försöker samarbeta med både idrottsför­valtningen och andra västerorts­förvaltnin­gar, säger Tiina Kaski Koivunen.

 ??  ??
 ?? FOTO: DAVID ÖSTLUND ?? FÖRSVINNER. I måndags påbörjades rivningen av skejtrampe­n under Tranebergs­bron, en plats som varit mycket omtyckt bland skejtare från hela Stockholm. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
FOTO: DAVID ÖSTLUND FÖRSVINNER. I måndags påbörjades rivningen av skejtrampe­n under Tranebergs­bron, en plats som varit mycket omtyckt bland skejtare från hela Stockholm. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden