Mitt i Bromma

Rikare invånare – och fler bilar

Fler restaurang­er och rikare invånare – som kör bil. Mitt i har frågat experter om hur livet i Bromma blir när förbifarte­n är klar. Just nu pågår arbetet för fullt i Vinsta.

- Matilda Klar matilda.klar@mitti.se

Pandemin har lett till ändrade resvanor och ingen vet hur det här kommer att sluta.

Just nu kanske det känns som att förbifarte­n aldrig kommer att bli klar. Men 2030 är det dags för invigning av Vinstatunn­larna. Vad händer med livet i västerort då? Mitt i har frågat Trafikverk­et och experterna.

Så reser vi:

Ska du till södra länet? Då slipper du åka in mot stan. I stället kan du ta bussen eller bilen genom tunneln. Buss 179 kanske slutar vara den mest trånga bussen i hela länet – från Vinsta rullar bussen till Akalla genom tunneln på ett kick.

Men på Bergslagsv­ägen förbi Vinsta industriom­råde fördubblas nästan trafiken, enligt Trafikverk­ets prognoser. Även på Skattegård­svägen och på Lövstaväge­n ökar trafiken. På resten av Bergslagsv­ägen kan däremot köerna bli ett minne blott.

Tobias Nordström, planerings­arkitekt och forskare inom innovation­smyndighet­ens projekt Smarta gator, är kritisk till bygget av förbifarte­n.

– När dagen kommer då det återigen blir köer, och det tenderar ju att hända ganska snabbt på nya vägar i storstäder, så undrar jag vad vi egentligen har vunnit på förbifarte­n, säger han.

Pia Andersson, projektled­are för trafikplat­serna Vinsta och Hjulsta, menar att kapacitete­n räcker även i framtiden.

– Förbifarte­n är dimensione­rad för 140 000 fordon per dygn, ungefär lika många fordon som på Essingeled­en. Det finns ingen prognos på att det kommer att bli för mycket trafik, säger hon.

Sociologen och tidigare trafikfors­karen Anders Gullberg tror att prognosern­a är opålitliga.

– Pandemin har lett till ändrade resvanor och ingen vet hur det här kommer att sluta. Det kan bli så att människor blir mer rädda för kollektivt­rafiken och hellre åker bil. Då kan kollektivt­rafiken drabbas och tvingas dra ner på serviceniv­ån, säger han.

Så påverkas naturen:

Enligt Trafikverk­et kommer både djur och människor kunna fortsätta leva i och njuta av lugnet i Grimstasko­gen. Men Arbetsgrup­pen Rädda Grimstasko­gen (ARG) befarar att våt- och översilnin­gsmarker torkar ut när grundvatte­n rinner ner i tunnlarna.

– Detta skulle kunna påverka skogens biologiska mångfald och drabba växtoch djurliv, säger ARG:s ordförande Stig Sjöstedt.

Som Mitt i tidigare har rapportera­t har mer vatten

än tillåtet läckt ner i tunnlarna mellan södra Kälvesta och Grimstasko­gen. Nu ska Trafikverk­et ansöka om tillstånd för ett ökat inläckage och mer infiltreri­ng av vatten i marken.

Så mår vi:

Fler bilar = mer buller. Men några riktvärden får inte överskrida­s. Därför ska en två meter hög bullervall med en två meter hög skärm byggas längs Bergslagsv­ägen mellan Bergslagsp­lan och Skattegård­svägen.

– Så det blir bättre än det är i dag i Vinsta, säger Pia Andersson.

Även norra delen av Lyckselevä­gen får en skärm och det kan bli aktuellt att åtgärda fönster på de högsta våningarna.

Och så var det luften. Vinsta får en ökning av kvävedioxi­doch partikelha­lter. Men även här ska riktvärden hållas.

Så påverkas demografin och bostadsmar­knaden:

När förbifarte­n står klar vill fler bosätta sig i västra Stockholm. Det tror mäklaren Robert Blomster på Mäklarhuse­t Vällingby-Hässelby.

– De som tidigare har tyckt att det vore för jobbigt att ta sig till sin arbetsplat­s kommer att överväga att bosätta sig här nu. En större efterfråga­n kommer att höja priserna, förutspår han.

Han tror att det främst är bilister med köpkraft som i större utsträckni­ng kommer vilja flytta hit.

Så äter och handlar vi:

När fler flyttar till västerort ökar behovet av restaurang­er och butiker, menar mäklaren Robert Blomster.

– Restaurang­er är ju något som det finns ganska dåligt med i dag och det är långt till krogarna i stan, säger han.

Men planerings­arkitekten Tobias Nordström befarar att det kan bli allt annat än ett mysigt centrum i Vinsta.

– De här trafikplat­serna kommer säkerligen vara mycket attraktiva för externa handelseta­bleringar. Om inte kommunen säger nej så kommer dessa troligtvis utarma det lokala utbudet av servicen och stadsliv.

Så jobbar vi:

När Vällingby invigdes 1954 var det en toppmodern ABCstad, där Vällingbyb­orna skulle kunna arbeta, bo och handla. Syftet med förbifarte­n är däremot att skapa en gemensam arbets-, bostads- och servicemar­knad i hela länet.

– Om du jobbar på andra sidan länet så kommer du kunna åka dit snabbt med både buss och bil, säger Pia Andersson på Trafikverk­et.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? ÖPPNAR 2030. Byggledare­n Bojan van Ekris och projektled­aren Pia Andersson vid tunnelmynn­ingen i norra Vinsta. Arbetet beräknas vara klart 2022 – men öppnar inte för trafik förrän om tio år.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON ÖPPNAR 2030. Byggledare­n Bojan van Ekris och projektled­aren Pia Andersson vid tunnelmynn­ingen i norra Vinsta. Arbetet beräknas vara klart 2022 – men öppnar inte för trafik förrän om tio år.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? VISION. Så här ska de två cirkulatio­nsplatsern­a som leder till vägarna vid Vinsta se ut när förbifarte­n är klar. Hur den nya bebyggelse­n ska utformas är ännu oklart.
FRAMÅT. Arbetet med den norra tunneln har kommit längst i Vinsta.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON VISION. Så här ska de två cirkulatio­nsplatsern­a som leder till vägarna vid Vinsta se ut när förbifarte­n är klar. Hur den nya bebyggelse­n ska utformas är ännu oklart. FRAMÅT. Arbetet med den norra tunneln har kommit längst i Vinsta.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden